AgriWatch

Tysk mælkepris vender rundt: Nogle konventionelle mejerier overhaler øko-prisen

Noteringerne på en række tyske mejerier har for konventionel mælk helt usædvanligt overhalet økomælkens niveau, melder tysk medie.

Foto: Jens Dresling

Bliv afregnet bedre for konventionel mælk end for økologisk.

For de fleste landmænd og mælkeproducenter vil det lyde bagvendt, idet den økologiske mælkepris i mange år traditionelt har ligget højere.

Sådan er det dog ikke nødvendigvis i Tyskland i de kommende måneder, skriver Agrarheute.

Mediet nævner ikke konkrete mejerinavne, men beretter, at en række af især nordligt beliggende mejerier i landet nu betaler en højere notering, end den gennemsnitlige økonotering lyder på.

”Mindst 13 mejerier betalte mere end 50 eurocent (3,72 kroner per kilo) i maj,” lyder det, før artiklen nævner, at gennemsnittet for økologisk mælk i april lød på 4,05 kroner per kilo.

Samtidig bemærkes det, at råvarepriserne netop er fortsat med at stige, især for den konventionelle mælk.

Årsagen til de høje niveauer på konventionel mælk skal findes i knapheden på verdensmarkederne. Især for de mejerier i Tyskland, der er specialiseret i at levere til industrimarkederne - via tørretårne, der producerer mælkepulver eller osteproduktion til fødevareindustrien - har det betydet massivt opsving på indtjeningen. Selvsamme mejerier er dog også kendt for at tage de største udsving, når industrimarkederne er overforsynede.

Samtidig er økologiske mejerier typisk langt mere baseret på afsætning af mejerivarer til direkte konsum lokalt. Det vil sige produkter som drikkemælk, hvor prissætningen ligger langt mere stabilt end de volatile industrimarkeder.

Årsagerne til mejerivarernes prishop de seneste måneder er en dalende produktion af mælk over det meste af verden, mens efterspørgslen har været stabil.

Midt i rekordpriser: Arla indvejer markant mindre mælk

Arla satte for juni sin mælkepris op til højeste niveau i årevis. Såvel den økologiske og den konventionelle notering fik et løft på 37,2 øre per kilo. Det betyder, at konventionel pris inklusive alle opnåelige tillæg er på 4,03 kroner per kilo for juni, mens økologerne maksimalt kan hente 4,51 kroner per kilo hjem.

Mere fra AgriWatch

Agri Nord sætter navn på ny topchef

Efter Kim Koch blev afskediget i april for ”økonomiske uregelmæssigheder” har Agri Nord fundet den nye person til rådgivningsselskabets toppost.

Læs også

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch