Nye krav fra bankerne er lige rundt om hjørnet: Kan skabe et A- og B-hold blandt landmænd

Når landmænd skal låne penge til udvidelser mv. i deres pengeinstitutter, skal de være klar til at fremlægge sine klimatiltag. Ellers kan flere gå tomhændet hjem.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Inden længe skal de danske banker kunne dokumentere deres landbrugskunders grønne profiler over for Finanstilsynet og EU, og det kan meget vel få stor betydning for, hvilke landmænd der kan låne i banken.

Det foreskriver de nye ESG-regler, der stadig er under udarbejdelse, men som langsomt implementeres blandt banker og realkreditinstitutter. ESG står for Enviromental, Social, Governance.

Ifølge rådgivningsselskabet Velas kan det skabe store forskelle blandt de landmænd, der ønsker at låne penge til eventuelt en udvidelse.

"Der er ingen tvivl om, at der inden længe bliver et A og et B-hold blandt danske landmænd, når det kommer til at finde finansiering til at udvikle bedriften. De landmænd, der har lavet klimaforbedrende tiltag og kan dokumentere det, vil have større chance for at få et lån, når de går til banken," siger Per Kent Nielsen, der er økonomikonsulent i Velas, i meddelelsen.

Hvis bankerne ikke kan dokumentere, at deres kunder ikke overholder ESG-reglerne, kan de stå foran sanktioner fra Finanstilsynet. Disse sanktioner er endnu ikke blevet fastlagt.

Per Kent Nielsen fortæller, at en svineproducent for nyligt ville låne penge af sin bank til en udvidelse. Selvom det økonomiske var på plads, mente banken ikke, at ESG-faktorerne var på plads.

"Så gik vi hjem og brugte noget tid på at fortælle om alle de grønne løsninger, der ville være i den nye stald. Det var eksempelvis gulv med lavt ammoniaktab, optimal luft i stalden til gavn for dyrevelfærd og arbejdsmiljø, en CO2-neutral opvarmning og udtørring med halmfyr og et nyt foderanlæg, der kunne minimere foderspild", siger Per Kent Nielsen.

Alle pengeinstitutter skal have implementeret ESG-reglerne inden 1. august 2022.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også