Fugleinfluenza rammer igen: Dansk hobbybesætning er smittet

En hobbybesætning nær den smittede kalkunbesætning i Slagelse er nu også ramt af fugleinfluenza.
Foto: René Schütze
Foto: René Schütze

Søndag blev en kalkunbesætning på 28.000 dyr ramt af fugleinfluenza, og nu har en mindre hobbybesætning tæt på også fået den smitsomme sygdom inden for døren.

Således kan Fødevarestyrelsen konstatere, at en hobbybesætning med 50 dyr, der ligger inden for en kilometer af den smittede kalkunbesætning nær Slagelse, er blevet smittet med fugleinfluenza. De 50 gæs, høns og ænder skal nu aflives.

Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

"Det nye fund i Boeslunde viser, at alle skal være på vagt, uanset om man har en stor erhvervsfjerkræbesætning eller blot en håndfuld høns i baghaven. Fugleinfluenzaen er derude. Sygdommen smitter dyrene. Derfor er det så vigtigt, at alle med fjerkræ følger reglerne," siger kontorchef i Fødevarestyrelsen, Camilla Brasch Andersen, i meddelelsen.

Efter udbruddet i kalkunbesætningen indførte fødevarestyrelsen restriktionszoner rundt om den smittede besætning. Alle fjerkræejere inden for 3 kilometer skal registrere sine dyr, mens dem inden for 10 kilometer ikke må sælge eller flytte fjerkræ eller æg.

Smitteudbruddet betød samtidig, at lande uden for EU suspenderer sin import af danske fjerkræprodukter i en måned, hvis altså ikke der kommer flere udbrud ifølge Fødevarestyrelsen.

Siden august har Danmark været registreret som fri for fugleinfluenza. Siden november 2020 er det samlede antal udbrud på danske besætninger oppe på 17 og tæt på 200.000 fjerkræ er aflivet som følge af udbruddene.

Det seneste udbrud skete tilbage i juli 2021.

Udbruddene kostede fjerkræsektoren ca. 200 mio. kr. inkl. udgifter til aflivning og eksportrestriktioner, men den 10. august i år kunne Danmark igen kalde sig fri for sygdommen og eksportere normalt.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også