Dansk fjerkræbesætning rammes af fugleinfluenza

En kalkunbesætning på i alt 28.000 dyr er blevet ramt af fugleinfluenza ifølge Fødevarestyrelsen. Eksportrestriktioner til tredjelande rammer igen sektoren.
Foto: René Schütze
Foto: René Schütze

Fugleinfluenza har efter få måneders pause igen ramt en dansk fjerkræbesætning.

Således kan Fødevarestyrelsen konstatere, at en kalkunbesætning med 28.000 dyr ved Slagelse er ramt. Samtlige dyr i besætningen bliver derfor aflivet, skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

"Det er meget ærgerligt, at vi allerede igen finder fugleinfluenza på dansk jord, men desværre ikke helt uventet nu, hvor de store fugletræk er i gang. Endnu kan vi dog ikke sige noget præcist om smittekilden," siger Camilla Brasch Andersen, kontorchef i Fødevarestyrelsen, i meddelelsen.

Fødevarestyrelsen har som følge af udbruddet indført restriktionszoner rundt om den smittede besætning. Alle fjerkræejere inden for 3 kilometer skal registrere sine dyr, mens dem inden for 10 kilometer ikke må sælge eller flytte fjerkræ eller æg.

Det betyder samtidig, at lande uden for EU suspenderer sin import af danske fjerkræprodukter i en måned, hvis altså ikke der kommer flere udbrud ifølge Fødevarestyrelsen.

Det er ikke mere end en uge siden, at Sydkorea - et af den danske fjerkræsektors største eksportmarkeder - igen åbnede op for dansk fjerkræ.

Siden august har Danmark været registreret som fri for fugleinfluenza. Siden november 2020 er det samlede antal udbrud på danske besætninger oppe på 17 og tæt på 200.000 fjerkræ er aflivet som følge af udbruddene.

Det seneste udbrud skete tilbage i juli 2021.

Udbruddene kostede fjerkræsektoren ca. 200 mio. kr. inkl. udgifter til aflivning og eksportrestriktioner, men den 10. august i år kunne Danmark igen kalde sig fri for sygdommen og eksportere normalt.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også