Fulgeinfluenza lukker for fjerkræseksport: Kan koste flere hundrede mio. kr.

Eksport af fjerkræ til lande uden for EU er nu stoppet på grund af et nyt udbrud af fugleinfluenza. Regningen kan løbe op i flere hundrede mio. kr., og det rammer en branche, der i forvejen er presset fra flere sider.
Foto: Carsten Andreasen
Foto: Carsten Andreasen

Det er ikke mere end få måneder siden, Danmark sidst var ramt af fugleinfluenza.

Men nu er en kalkunbesætning med 28.000 dyr ved Slagelse ramt. Det har AgriWatch har netop skrevet.

Samtlige dyr i besætningen bliver aflivet, og alle fjerkræejere inden for 3 kilometer skal registrere sine dyr, mens dem inden for 10 kilometer ikke må sælge eller flytte fjerkræ eller æg.

Pausen blev derfor ikke lang, og det kan koste branhcen dyrt. Udbruddene kostede sidste gang fjerkræsektoren ca. 200 mio. kr. inkl. udgifter til aflivning og eksportrestriktioner.

Normaltvis lukker eksportmarkederne for de danske fjerkræprodukter i 30 dage efter hvert udbrud af fugleinfluenza. Men branchen håber, at det nye udbrud kan inddæmmes, så eksportstoppet bliver kortvarigt.

Det skriver Finans.

"Markederne udenfor EU lukker nu for dansk fjerkrækød og æg i minimum en måned," oplyser Jørgen Nyberg Larsen, sektorchef i Landbrug & Fødevarer, til Finans.

Sidste gang var konsekvensen, at eksportmarkederne forblev lukket for dansk fjerkrækød i omkring ni måneder.

Dyrt for alle led i branchen

Det er ikke mere end en uge siden, at Sydkorea - et af den danske fjerkræsektors største eksportmarkeder - igen åbnede op for dansk fjerkræ, men det blev kortvarigt.

Alternativet til at eksportere fjerkræene til fx Sydkorea er, at sende produkterne til destruktion. Slagterierne betaler derfor mindre til landmændene for deres af kyllinger, kalkuner mm., og det rammer derfor hele branchen.

AgriWatch har netop beskrevet, hvordan flere producenter bukker under, fordi selv store fjerkræproducenter kan ikke se sig selv fortsætte under den nuværende krise i sektoren.

De stigende foderomkostninger, en lav notering og udsigten til, at udfordringerne fortsætter, har nu fået flere kyllingeproducenter til at sige stop. Det nye udbrug rammer derfor en branche, der i forvejen er presset.

Producenter bukker under: Slagteri mister leverandører med millioner af kyllinger

Farlig og smitsom variant af fugleinfluenza registreret i Slesvig-Holsten 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også