Seges forudser betydelig fremgang for svineproducenter i 2022

Danske landmænds bytteforhold er blevet forringet i årets løb, men efter årsskiftet er der udsigt til bedre tider, vurderer Seges.
Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef i Seges. | Foto: Seges
Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef i Seges. | Foto: Seges

Efter nogle indbringende år for mange svineproducenter har 2021 været mere drilsk med lave afregningspriser og høje omkostninger til foder og energi.

I 2022 bliver det dog igen sjovere at kigge på nøgletallen for svineproducenterne.

Det vurderer Seges i en ny udgivelse af 'Markedsvurdering for landbrugsprodukter', som udkommer to gange om året.

Af rapporten fremgår Seges' forventninger til priserne ikke specifikt, men tendensen er, at der er udsigt til stigninger på tværs af produkter. Ikke mindst for svineproducenterne.

"Vi forventer, at priserne på grisekød og smågrise retter sig til et niveau omkring et 'normalår' i løbet af første halvår 2022. Samtidig er der udsigt til, at de største omkostningsposter – foder og energi – ikke i samme grad vil trække penge ud af virksomhederne næste år," vurderer Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef i Seges, i en pressemedelelse.

Her fremgår det, at bytteforholdet bredt set i landbruget har været forringet i 2021 som følge af blandt andet prisstigninger på energi, foder, gødning og transport. Det har blandt andet forringet bytteforholdet for mælke- og kyllingeproducenter.

"Der er forskel på, hvordan de enkelte driftsgrene rammes. Griseproducenterne påvirkes fra flere sider i form af høje omkostninger og lave afsætningspriser på grund af lavere kinesisk import af grisekød og afrikansk svinepest i Tyskland og Polen, hvilket især rammer smågriseproducenterne," fortæller Klaus Kaiser.

Usikkerhed på råvaremarkeder

Seges beretter, at de høje foderomkostninger blandet andet skyldes en stor efterspørgsel fra især Kina samt ugunstige vejrforhold for landbrugsproduktion i store dele af verden.

De højere priser kommer danske planteavlere til gode, og planteavlernes bytteforhold er derfor i nogen grad blevet forbedret. Også planteavlerne rammes dog af højere priser på eksempelvis brændstof og gødning.

"For tiden sker der en række forskydninger i afsætningspriser og omkostninger, som rammer landmændene forskel ligt. Der vil også være stor usikkerhed på råvaremarkederne i den kommende måneder, men det er vores bedste vurdering, at de største markeder, som danske landmænd opererer på, kommer bedre i balance i 2022," siger Klaus Kaiser.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også