Topdanmark: Ekstremt vejr øger efterspørgsel på forsikringer

Vejrfænomener har i år ramt globalt og sat øget fokus på klimaforandringernes betydning - ikke mindst for landbruget. Herhjemme forventer det største forsikringsselskab inden for landbrug, at efterspørgslen på afgrødeforsikringer vil stige omkring 20 pct. årligt.
Anders Vraa, udviklingschef for landbrug og erhverv i Topdanmark. | Foto: Pressefoto / Topdanmark
Anders Vraa, udviklingschef for landbrug og erhverv i Topdanmark. | Foto: Pressefoto / Topdanmark

Langt de fleste landmænd husker nok 2018, hvor den værste tørke i næsten 100 år ramte Danmark – og da regnen faldt igen, stod dansk landbrug ifølge forskere fra Københavns Universitet tilbage med et udbyttetab på mindst 4,1 mia. kr.

Siden da har gunstigt vejr givet gode høstår for danske landmænd, men i år er Europa og Nordamerika ramt af ekstremt vejr i form af tørke og regn, hvilket har haft gruelige konsekvenser i landbruget.

Forskere peger på, at de usædvanlige vejrfænomener vil hænde oftere – også i Danmark. Og det er noget, man hos det største danske forsikringsselskab inden for landbruget er forberedt på.

Det fortæller Anders Vraa, der er udviklingschef for landbrug og erhverv hos Topdanmark og har et strategisk ansvar på området.

"Det er noget, vi har meget fokus på. Det er voldsomt, hvad der er sket i Tyskland og resten af verden, og vi har haft øjnene på den slags i flere år – særligt efter tørken i 2018," siger Anders Vraa.

I Tyskland har forsikringsselskabet Vereinigte Hagel, et af landets største inden for forsikring af landbrugsafgrøder, sagt, at de store mængder regn har beskadiget 9000 hektar landbrugsjord.

Foto: Vincent Jannink/AFP / ANP
Foto: Vincent Jannink/AFP / ANP

Udbredt i udlandet

I udlandet er det efterhånden udbredt, at landbruget forsikrer sine afgrøder mod vind og vejr, og Topdanmark er lige nu det eneste forsikringsselskab i Danmark, som tilbyder en afgrødeforsikring.

Afgrødeforsikringen har været en fast bestanddel af Topdanmarks produktportefølje, efter tørken for tre år siden viste et behov for at forsikre landbrug mod de enorme tab, ekstremt vejr kan medføre.

Flere landmænd har ifølge udviklingschefen tegnet forsikringen.

"Vi satte turboen til, da vi det år kunne se, der var et aktuelt behov, og landbruget stod i en svær situation på bagkant af tørken. Vi tror, at de ekstreme vejrforhold er kommet for at blive, og at den slags forsikring derfor også vil forblive relevant," fastslår Anders Vraa.

Han vil ikke sætte nøjagtige tal på, hvordan efterspørgslen på afgrødeforsikringer har været fra Topdanmarks kunder, men han mener til gengæld, at det er et produkt, landbruget har taget til sig.

"Produktet er udviklet i samarbejde med Seges, og vi er de første og eneste udbydere stadigvæk. Vi mærker, at landmændene har vænnet sig til det, selvom det er en ny måde at forsikre sig på."

Anders Vraa indrømmer, at de gunstige høstår de seneste år har haft en indvirkning på antallet af solgte afgrødeforsikringer, og at den ikke er voldsom lige nu, men den alligevel har været brugbar.

"Vi har kunder, som har tegnet produktet og været glade for det – særligt i efteråret, hvor det har været vådt, da det også dækker omsåning, hvorfor det faktisk har haft brug for den," siger han.

Afgrødeforsikring vil spille større rolle

Afgrødeforsikringen fungerer således, at den giver en dækning på bl.a. korn, græsser, raps, roer, kartofler og majs i tilfælde af alt fra skybrud, frost, tørke, storm og insekter.

Hvert år udregner Topdanmark erstatningspriserne for forsikringen, så de forsikrede kan se, hvad de kan forvente at få i erstatning for det udbytte, de i værste tilfælde taber i forbindelse med høsten.

Prisen på forsikringen ligger på omkring 150 kr. pr. hektar for korn.

Alt i alt forventer Anders Vraa, at forsikringer mod ekstremt og uforudsigeligt vejr vil komme til at spille en rolle i fremtiden, og at flere landmænd vil tage det i brug på grund af den øgede risiko.

"Vi har udviklet det her produkt med det lange lys på, og vi tror på, at det er noget, som dansk landbrug vil tage til sig, og der bliver behov for. Vi kan allerede nu se, at det bliver brugt, og det er en forsikring, man ser i andre lande i Europa og USA," siger han.

Forventer øget salg på 20 pct. årligt

Forventningen er ifølge udviklingschefen, at salget af forsikringerne af afgrøder vil stige med 20 pct. årligt de kommende år. Men det kan ifølge ham blive endnu mere, alt efter udviklingen i vejret.

"Hvis det går hurtigt med klimaforandringerne, og behovet vokser, så kommer vi til at sælge mange af dem. Men hvis der ikke sker så meget i Danmark de næste år, kan det godt tage længere tid," siger han og tilføjer, det bliver en naturlig del af forsikringsrådgivningen.

Nu ser vi, at forskere peger på, at ekstreme vejrfænomener bliver hyppigere de kommende år – også i Danmark. Forventer I så ikke også, at risikoen vil stige i takt med, at klimaforandringerne sker?

"Vi er meget opmærksomme på det, der sker. Det er ikke nye risici, som udspiller sig i Tyskland og andre steder i verden, men vi har klart brug for mere viden om, hvordan klimaet og vejret vil udvikle sig og påvirke os i fremtiden – både for samfundet og landbruget."

Vil det så ikke også blive dyrere at forsikre sine afgrøder?

"Vi har ikke aktuelle planer om at hæve priserne på forsikringer, når vi ser de her forhold ude i verden. Prisen følger risikoen, så derfor skal vi også være bedst til at forstå den, så vi ikke bliver taget på sengen, men der er ikke noget aktuelt, som peger på stigninger."

Høj prioritet

Topdanmark har i flere år haft ambitioner om for alvor at sætte skub i forsikringsforretningen inden for landbruget, selvom virksomheden i dag har mere end halvdelen af de danske landbrug som kunder.

Anders Vraa lægger vægt på, at landbruget fortsat har høj prioritet hos Topdanmark, og bl.a. afgrødeforsikringerne har en vigtig rolle.

"Hele CSR-delen og den grønne omstilling tager vi meget alvorligt – også i forhold til, hvordan kunderne kommer igennem den. Og det er derfor noget, vi klart tænker ind i produkterne," siger han.

Charlotte Gjerskov, der er produktchef for landbrug hos Tryg, som er Danmarks største forsikringsselskab, skriver i en kommentar til AgriWatch, at man ikke har planer om at lave lignende forsikringer:

"Der er ingen tvivl om, at det kan blive et problem for landbruget i fremtiden, hvis vi kommer til at se mere ekstremt vejr med store nedbørsmængder på kort tid og tørke over lange perioder. Men lige nu oplever vi ikke, at klimaforandringerne fylder så meget, at vores landbrugskunder efterspørger produkter som en afgrødeforsikring."

Hun påpeger, at man følger udviklingen på meget området tæt for at kunne handle på det, hvis behovet ser ud til at opstå i fremtiden.

Ekstremt vejr: "Det er en udfordring, som fremtidens landmænd skal forholde sig til"

Landmænd har udsigt til middelmådig høst i år - med store geografiske forskelle

Høje priser og vildt vejr gør indtryk: "Det, der sker i en del af verden, vil påvirke os alle" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også