AgriWatch

Usikkerhed får USA's regering til at investere milliardbeløb i kødforarbejdning

Hackerangreb, udfordringer med forsyningskæderne og utilfredse landmænd får nu den amerikanske regering til at øge landets kapacitet inden for forarbejdning af kød.

Foto: Thomas Emil Sørensen/ERH

Den amerikanske regering vil de næste år investere mindst 500 mio. dollars, hvilket svarer til ca. 3,1 mia. kr., i at udvide landets kapacitet inden for forarbejdning af oksekød, svinekød og fjerkræ.

Således lød det for få dage siden fra USA's landbrugsminister Tom Vilsack, skriver Reuters.

Pengene skal komme fra den 1900 mia. dollars (11.900 mia. kr.) store hjælpepakke, som den amerikanske kongres godkendte tilbage i marts, og gives i form af tildelinger og lån, som skal gøre værdikæderne i kødindustrien mere robuste.

Meldingen om iniativet kom i forbindelse med, at USA's præsident Joe Biden i fredags underskrev en lov, som beordrer landets landbrugsministerium til at slå ned på "misbrug begået af kødforarbejdsningsvirksomheder og fremme mere konkurrence i den amerikanske økonomi", skriver Reuters.

Lige nu sægler landmænd kvæg til underpris, selvom kødkoncernerne har overskud fra at sælge kødet.

"For mig at se er det fair, at fortjenesten går begge veje," siger Tom Vilsack.

Hackerangreb afdækkede magtforhold: USA vil give landmænd bedre vilkår 

Amerikanske landmænd har i længere tid klaget over, at der ikke er nok virksomheder til at købe og forarbejde deres husdyr, hvorfor de ofte er nødsaget til at acceptere det eneste bud, de får på dyrene.

Problemstillingen med manglen på konkurrence har fået ekstra opmærksomhed under corona, hvor forsyningskæderne har været presset af nedlukninger på slagterierne.

Men også det massive hackerangreb på en af verdens største slagterikoncerner JBS i juni fik enorme konsekvenser for USA's produktionskapacitet, som faldt med næsten en fjerdedel.

Det amerikanske landbrugsministerium har afsat 4 mia. dollars, hvilket svarer til næsten 25 mia. kr., til at styrke værdikæderne i madproduktionen. Heraf er en portion afsat til at komme den manglende kødbearbejdningskapacitet til livs.

JBS står for omkring 20 pct. af alle slagtninger af amerikanske kvæg og svin. Koncernen er blot én ud af fire giganter inklusive Cargill og Tyson Foods, der kontrollerer over 80 pct. af landets marked for bearbejning af kød.

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch