AgriWatch

Hackerangreb afdækkede magtforhold: USA vil give landmænd bedre vilkår

Efter et hackerangreb i sidste uge lagde slagterikoncernen JBS ned, hvilket resulterede i et kapacitetsfald på en fjerdedel i USA, ønsker den amerikanske regering nu at se nærmere på magtforholdet mellem de største slagterier og landmændene.

Foto: JEFF KOWALSKY/AFP / AFP

Sidste uge lagde et massivt hackerangreb en af verdens største slagterikoncerner – JBS – ned, hvilket fik enorme konsekvenser for USA's produktionskapacitet, som faldt med næsten en fjerdedel.

Hændelsen har sat øget fokus på de største slagterikoncerners magt på markedet, og USA's regering overvejer nu at indføre strengere regler for at sikre bedre vilkår for landmændene.

Det skriver Bloomberg.

Allerede før hackerangrebet lagde JBS ned, var de amerikanske landmænd pressede. For selvom kødpriserne steg i butikkerne, åd de magtfulde koncerner overskuddet, mens landmændenes indtægter fra kvægsalget knap nok dækkede omkostningerne.

Flere landbrugsorganisationer gik derfor sammen for at udtrykke deres utilfredshed med magtforholdet og efterspørge politisk handling for at forbedre vilkårene for landets landmænd.

Det er bl.a. på den baggrund, at USA's landbrugsminister, Tom Vilsack, nu er trådt ind i sagen og overvejer at ændre lovgivningen for at beskytte landmændene mod "urimelig handelspraksis".

"Der var en række regler, der blev offentliggjort i slutningen af Obama-administrationen, som jeg synes fortjener en opfriskning og en ny gennemgang," siger Tom Vilsack ifølge Bloomberg og tilføjer, at han vil se nærmere på sagen over de kommende måneder.

Det amerikanske landbrugsministerium har afsat 4 mia. dollars, hvilket svarer til næsten 25 mia. kr., til at styrke værdikæderne i madproduktionen. Heraf er en portion afsat til at komme den manglende kødbearbejdningskapacitet til livs.

JBS står for omkring 20 pct. af alle slagtninger af amerikanske kvæg og svin. Koncernen er blot én ud af fire giganter inklusive Cargill og Tyson Foods, der kontrollerer over 80 pct. af landets marked for bearbejning af kød.

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch