SF: Økologi og ny fond skal beskytte drikkevandet

En fond med 8 mia. kr. skal købe jord op omkring drikkevandsboringerne, mener SF, der også vil have landmænd ved til at omlægge til økologi for at beskytte grundvandet.
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

For at sikre rent drikkevand vil SF have større naturområder tæt på drikkevandsboringerne, og landmænd skal tvinges til at lægge om til økologi tæt på boringerne.

Midlerne skal komme fra en fond på 8 mia. kr., der skal købe store arealer af jord af landmænd omkring drikkevandsboringer. SF ønsker, at arealet, hvor der ikke må anvendes pesticider, udvides til det tidobbelte.

Det skriver DR.

"Pesticiderne kommer ikke kun ned lige tæt ved boringerne, de siver altså ned over et større areal. Derfor ønsker vi, at det skal være hele det opland, hvor man får drikkevandet fra, der fredes for giftstoffer," siger formand i SF, Pia Olsen Dyhr til DR.

Landbrug & Fødevarer mener, pesticider, der findes i drikkevandet i dag, er spor fra fortiden.

"Når vi finder pesticider i vores grundvand i dag, så er det jo næsten udelukkende nogen stoffer, som i dag er forbudte. Det vi finder, som vi ikke ønsker at have i vandet, skyldes hvad man gjorde i fortiden, hvor vi ikke havde fokus på vores grundvand, og hvor der var tilladt produkter, som heldigvis er forbudte i dag," siger miljødirektør Anders Panum til DR.

Teknologikritik ryster ikke L&F-formand: "Sådan er det altid med fremtiden"

Regeringen bøjer sig med klimadelmål

Regeringen tilføjer nøgleord i omstridt lovforslag om minkerstatning 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også