Lave gaspriser kostede stort biogasselskab over 50 millioner på bundlinjen

Nature Energy leverede i 2020 en omsætningsfremgang på næsten 200 mio. kr., men underskuddet voksede samtidig. Biogasselskabet fortsætter investeringer i nye anlæg i Danmark og øjner mulighed for at bygge anlæg i udlandet i 2022.
Foto: Nature Energy / PR
Foto: Nature Energy / PR

2020 var både skidt og kanel for biogasselskabet Nature Energy.

Virksomheden med base i Odense så toplinjen vokse fra 693 mio. kr. i 2019 til 898 mio. kr. i 2020.

Til gengæld øgede selskabet også underskuddet fra 59 mio. kr. til 67 mio. kr.

"Det var både et godt og skidt år. Det er ikke tilfredsstillende med et underskud på over 60 mio. kr., men det er primært på grund af lave gaspriser," siger direktør Ole Hvelplund og tilføjer:

"Vores operationelle præstation har været god, men gaspriserne var frygteligt lave og årsagen til underskuddet. Vi har i 2020 haft stor vækst i produktionen på flere af vores anlæg, og vi har øget vores biogasproduktion markant," siger Ole Hvelplund, der blandt andet kan se selskabets driftsindtjening stige fra 86 mio. kr. i 2019 til 149 mio. kr. i 2020.

Ifølge Ole Hvelplund har en lavere gaspris kostet Nature Energy et sted mellem 50 og 70 mio. kr. Det er især en mild vinter i 2020 og lavere aktivitet i samfundet som følge af coronakrisen, som medførte en lavere gaspris gennem sidste år.

Nature Energy køber gylle og biomasse hos landmænd med bedrifter i nærheden af de biogasanlæg, selskabet ejer. Ligeledes ejer Nature Energy en række biogasanlæg sammen med lokale landmænd.

Landmændene får en del af biomassen tilbage som restprodukt fra produktionen af biogas, der igen kan spredes på markerne som gødning.

Øget gasproduktion

At Nature Energy har øget omsætning tilskrives, at virksomheden har øget produktionen med 30 pct. i 2020.

Det er forventningen, at produktion igen i 2021 kan øges med 30 pct.

"Vi er på et vækstspor. De projekter, vi har sat i gang, er først i fuld drift i år. Det gælder særligt vores udvidelser af eksisterende anlæg," siger Ole Hvelplund.

I 2020 investerede Nature Energy 360 mio. kr. i nye anlæg, og det er også investeringsniveauet i år. Pengene bruges især på anlæg i Kværs ved Sønderborg i Sønderjylland og på et anlæg i Køng ved Vordingborg. Begge anlæg ventes at stå klar i 2022.

Dog er fremtidige investeringer hos Nature Energy yderst afhængige af statslig støtte til biogasanlæg.

"Vores investeringer afhænger af fremtidig støtte. Staten har besluttet at investere mere i biogas allerede, men der kan investeres endnu mere, og det vil give god mening, for vi har grønt affald, der skal behandles, og der er biogasanlæg billigst," mener Ole Hvelplund ikke overraskende.

Fra 2019 til 2020 er enhedsomkostningerne for produktionen af en kubikmeter biogas alene faldet med tæt på 6 pct., og Nature Energy forventer, at omkostningerne vil falde yderligere i 2021.

2021 i plus

I løbet af de seneste tre regnskabsår har biogasselskabet investeret over 1,2 mia. kr. Investeringerne skal gerne smitte af på bundlinjen i år.

"Det er vores forventning, at vi kan levere et positivt resultat i 2021. Gaspriserne ligger godt til og er steget meget. Det kan dog være udfordrende for bundlinjen, hvis biomasserne stiger i pris. Det kan resultere i et dårligere resultat end forventet i 2021," siger Ole Hvelplund, der tilføjer, at gasprisen er firdoblet i forhold til det laveste niveau i 2020.

Nature Energy har siden marts 2018 været ejet af et konsortium bestående af Davidson Kempner, Pioneer Point Partners og Sampension.

Ifølge direktøren er der ikke konkrete mål for toplinjen, og det er primært resultatet, som fylder noget i selskabets ambitioner.

"Så længe virksomheden udvikler sig ud fra vores planer, er jeg tilfreds. Kommer vi ud med et positivt resultat i 2021, er både jeg og ejerne tilfredse. Vores ejere vil investere i danskproduceret, CO2-neutral biogas og har ikke trukket en krone ud," siger Nature Energy-direktøren og tilføjer:

"Det er ikke utænkeligt, at vi kan runde milliarden i toplinjen. Det kan godt være. Toplinjen har en betydning, men det er ikke det eneste vi ser på. Vi skal hjælpe med at få mere grøn gas i gasnettet," siger direktøren.

Udlandet lokker

En anden ambition for Nature Energy er at få bygget biogasanlæg i udlandet, og det er selskabet godt i gang med.

"En stor ambition for os er at få bygget anlæg i udlandet. Der er andre regeringer og markeder uden for Europa, der støtter biogas. Den store udvikling, vi ser inden for biogas i Danmark, vil også ske i andre lande. Vi følger interesseret med på de udenlandske markeder, og vi håber, at vi kan lave vores første spadestik til et biogasanlæg i udlandet allerede til næste år," lyder det fra Nature Energy-bossen.

Han vurderer, at chancerne for nye anlæg er største i Holland og Frankrig.

Sidste år blev der i alt 3,5 millioner tons biomasse behandlet på Nature Energys biogasanlæg, og det har resulteret i en produktion på 127 millioner kubikmeter biogas.

I den kommende periode forventes mængden af biomasser at stige yderligere til knap 5 millioner tons, som vil kunne omdannes til mere end 200 millioner kubikmeter biogas.

Nature Energy om nye anlæg på Lolland og Falster: "Vi opfører ingen anlæg uden støtte"

Politikere kræver byggeri af sønderjysk biogasanlæg gransket 

Gylleforhandlinger sender landmænd og biogasselskaber på kollisionskurs

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også