AgriWatch

Fasaner i Ringsted og fjerkræ på Bornholm ramt af fugleinfluenza: Besætninger aflives

Et fasanopdræt i Ringsted og en hobbybesætning på Bornholm er ramt af den smitsomme fugleinfluenza H5N8. Alle fuglene i besætningerne bliver aflivet.

"H5N8 er meget smitsom, og vi gør alt hvad vi kan for at forhindre, at fugleinfluenzaen spreder sig til andre fugle. For at bremse smitten, indfører vi restriktioner for fjerkræejere i området," udtaler Tim Petersen, souschef i Fødevarestyrelsen. | Foto: Lasse Kofod

En mindre hobbybesætning af fjerkræ ved Åkirkeby på Bornholm er ramt af fugleinfluenza. Det samme er 550 fasaner i Kongsted, øst for Ringsted. Det oplyser Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse torsdag.

Der er tale om den variant af fugleinfluenza, som hedder H5N8. Den er smitsom og har en høj dødelighed.

I et forsøg på at forhindre, at smitten breder sig yderligere, bliver begge besætninger aflivet.

Torsdagens fund betyder, at der siden november er konstateret fugleinfluenza i syv besætninger af fugle i Danmark. Ud af dem har fire hobbybesætninger været ramt.

"Vi gør alt, hvad vi kan for at forhindre, at fugleinfluenzaen spreder sig til andre fugle. For at bremse smitten, indfører vi restriktioner for fjerkræejerne i området," siger Tim Pedersen, souchef i fødevarestyrelsen i pressemeddelelsen.

I en radius på tre og ti kilometer om de ramte besætninger har Fødevarestyrelsen oprettet zoner med særlige restriktioner, oplyser styrelsen.

Blandt andet må der hverken sælges eller flyttes æg uden tilladelse fra Fødevarestyrelsen.

Derudover anbefaler styrelsen, at alle fugle i fangenskab bliver overdækket og holdt inde for at undgå spredningen af fugleinfluenza.

Og så er der et krav om, at alle fugle og fjerkræ skal være indhegnet.

Indhegning og overdækning skal mindske muligheden for, at besætninger bliver smittet af vilde fugle.

Styrelsen har i 2021 hidtil testet 292 døde fugle for influenza. Af dem har 31 procent haft den smitsomme variant H5N8. Det viser tal fra Styrelsen.

Varianten er kommet til Danmark med efterårets fugletræk fra Rusland og Kashakstan.

Sygdommen er farlig for fugle, men den smitter sjældent mennesker. Det er sket få gange før i udlandet.

Tyskland bekræfter ny type fugleinfluenza i Danmarks baghave

Nye aftaler kan redde lidt af dansk millioneksport

Fjerkræhold på Bornholm ramt af fugleinfluenza 

Mere fra AgriWatch

Statslig landbrugsfond tabte knap 100 millioner sidste år

”Vanvittigt dårligt bytteforhold” i flere projekter verden rundt, bærer skylden for, at fonden Danish Agribusiness Fund, der har pensionskasser og staten som bagmænd, gik i rødt efter 2021. Kendt svineprojekt i Kina fik ekstra lån, fortæller direktør.

Kornpriserne hamrer op efter opsigtsvækkende prognose

En prognose fra det amerikanske landbrugsministerium indikerer, at den globale kornhøst vil falde 28 mio. tons. Samtidig begrænser Indien eksport af hvede. Det får priserne til at stige eksplosivt til det højeste niveau nogensinde. (Opdateres)

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch