Fjerkræhold på Bornholm ramt af fugleinfluenza

Flere høns og ænder på Bornholm er ramt af fugleinfluenzaen H5N8, skriver Fødevarestyrelsen.
Foto: Martin Lehmann/Ritzau Scanpix
Foto: Martin Lehmann/Ritzau Scanpix

Torsdag aften er der konstateret H5N8 fugleinfluenza i hobbybesætning med 20 høns og 3 moskusænder i nærheden af Østermarie på Bornholm.

Det skriver Statens Serum Institut i en pressemeddelelse.

Fuglene i fjerkræholdet er blevet aflivet fredag for at forhindre yderligere smitte til fugle i området, lyder det.

"H5N8 er meget smitsom og vi gør alt hvad vi kan for at forhindre, at fugleinfluenzaen spreder sig til andre fugle. Den er alvorlig for fuglene, og for at bremse smitten indfører vi restriktioner for fjerkræejere i området," udtaler souschef i Fødevarestyrelsen, Tim Petersen, i en pressemeddelelse.

Efter udbruddet har Fødevarestyrelsen etableret en tre og en ti km zone rundt om den smittede farm, hvor fjerkræbesætninger vil blive underlagt særlige restriktioner, skriver Fødevarestyrelsen i meddelelsen.

Inden for 10 km-zonen vil det blive forbudt at sælge æg og at flytte æg, høns og andre fjerkræ uden tilladelse fra Fødevarestyrelsen.

Inden for 3-km zonen har alle ejere af fjkræ pligt til at registrere deres fuglehold, lyder det.

Danmark har som mange andre lande indført krav om at holde fjerkræ under overdækning og tag, og med det nye udbrud forventer Fødevarestyrelsen ikke, at kravet bliver ophævet foreløbigt, lyder det.

"Udbrud af fugleinfluenza har store konsekvenser for fjerkræbranchens eksport til lande uden for EU. Fødevarestyrelsen forventer, at bl.a. Japan, Rusland, De Forenede Arabiske Emirater og Singapore nu forlænger deres importstop for danske æg og fjerkræ."

Flere lande har rapporteret om fugleinfluenza

Influenzaen er bragt til Europa med efterårets fugletræk fra Rusland og Kasakhstan, skriver Fødevarestyrelsen.

Flere europæiske lande har den seneste tid rapporteret om fugleinfluenza i både vilde fugle og i fjerkræbesætninger, og der er også rapporteret få tilfælde af smitte til mennesker i udlandet, men der er ikke konstateret smitte mellem mennesker.

"Fugleinfluenza er meget alvorlig for fugle, og der kan i meget sjældne tilfælde ske smitte til mennesker ved nær kontakt med smittede dyr."

Fugleinfluenza rammer endnu en bedrift i Sydsverige

Fugleinfluenza rammer Bulgarien: 160.000 ænder slagtet

Tyskland rammes igen af fugleinfluenza 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også