Fagforening: Mest naturligt med en CO2-afgift på landbrug

En CO2-afgift er det mest naturlige for, at landbruget skal kunne reducere sin udledning. Det skal følge en plan, påpeger fagforeningsformand.
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Der skal ske noget på klimadagsordenen, hvis dansk landbrug skal levere en CO2-reduktion på 70 pct. inden 2030.

Det taler for en CO2-afgift på landbruget, mener formanden for fagforeningen JA.

"Det mest oplagte og vigtige tiltag er at indføre en CO2-afgift, sådan som Klimarådet og andre økonomiske eksperter har argumenteret for gennem flere år. Dette afgiftstiltag bør også gælde for fødevarebranchen, men især her er det vigtigt med en klar plan for fremtiden," skriver Hans- Henrik Jørgensen, formand for fagforeningen JA, der varetager ansattes inden for natur og miljøs interesser, i et debatindlæg på Altinget.dk

Det skyldes ifølge ham, at investeringerne i fødevarebranchen ofte er store og langsigtede, hvis det skal ændre noget på klimadagsordenen. Derfor skal en landmand kende udsigterne for erhvervet, da investeringer i landbruget ellers ikke bliver lavet i tide, mener formanden.

Det politiske arbejde med en CO2-afgift er så småt gået i gang. Tidligere overvismand Michael Svarer, der er professor ved Aarhus Universitet, skal lede arbejdsgruppen som skal udvikle forskellige modeller for, hvordan en ensartede CO2-afgift kan implementeres.

Michael Svarer får følgeskab af fem andre i ekspertgruppen, der skal aflevere sin første delrapport i slutningen af 2021.

Ny dansk brintfabrik står klar

Øko-iværksætter lander millioninvestering

SF vil bruge landbrugsstøtte til udtagning af lavbundsjord 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også