AgriWatch

Daka advarer mod foder i biogas

Biprodukter fra slagtedyr ender i biogastanke i stedet for som dyrefoder. Det er en dårlig tendens, mener virksomheden Daka.

Foto: Jan Woitas/AP/Ritzau Scanpix

Det er ikke bæredygtigt, når slagteaffald af husdyr ender i biogas i stedet for i dyrefoder.

Det skal der ændres på, mener Daka, der varetager forbrændingen for særligt mange landmænd.

Over for Altinget påpeger selskabet, at det er dårligt for klimaet.

"Det er en rigtig skidt udvikling for både klimaet og miljøet, fordi hvis der ikke laves foder af de her produkter, så skal der laves foder på anden vis," siger kommunikationsdirektør Per Dunkelskov Thomsen.

Det er støtteordninger, der gør det attraktivt for slagterierne at sælge biprodukter til energi. Ifølge Daka vil biprodukter til foder i Dakas produktion give 50 pct. større CO2-fortrængning end ved brug i biogas.

Selskabet, der indsamler og genanvender blandt andet rester fra slagterierne til nye produkter, rundede i 2019 150 mio. kr. i overskud efter skat mod 99 mio. kr. i 2018.

Dermed leverede selskabet sit bedste bundlinjeresultat. Toplinjen tog dog et lille dyk i 2019 på omkring fem pct. til 851 mio. kr.

Daka Danmark er et aktieselskab, hvor Saria ejer 51 pct., mens resten af selskabet er ejet af slagtierne Danish Crown, Tican og svenske Scan.

Kommunale forbrændingsanlæg skal fyre med mink

Daka forhøjer lugtgebyr fra landmænd

Daka vil mindske lugt af døde dyr med ny million-investering

Mere fra AgriWatch

DLG er klar til at levere non-gm soja igen

Efter to måneders afbrudt forsyning, er det lykkedes grovvarekoncernen at få fat i partier, så der igen kan leveres non-gm soja til mælkeproducenterne. Priserne vil dog være højere, melder vicekoncerndirektør.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch