Rådgiver til kartoffelavlere: Tilpas arealet i coronatid

Produktionen af stivelseskartofler skal tilpasses til efterspørgsel og markedet, som er ændret af coronakrisen, mener rådgiver.
Foto: Jacob Ehrbahn/Ritzau Scanpix
Foto: Jacob Ehrbahn/Ritzau Scanpix

Store lagre af kartofler presset markedet især Europa. Det får blandt andet rådgivningselskabet Agrinord til at foreslå kartoffelavlere til at reducere arealet til kommende sæson.

Det skriver selskabet i en pressemeddelelse.

Ifølge Agrinord har det i de seneste år været muligt at levere 10-25 pct. over leveringsrettigheder og tilmed med fuld efterbetaling. Men det kan ændre sig, påpeger en rådgiver.

"Dette tror jeg ikke bliver muligt i 2021, og derfor er det en god ide at tilpasse sin produktion. Du bør kigge din planlægning efter. Det har i år endnu større værdi at ramme rigtigt," siger Jannie Rendbæk Sørensen, planteavlsrådgiver og kartoffelspecialist i virskomheden.

Når kartoffelavlen 2021 skal planlægges, skal produktionen tilpasses til leveringsrettighederne, påpeger hun. Det sker, fordi fabrikkerne betaler kun fuld efterbetaling for alle kartofler, når leveringsrettighederne udnyttes 100 procent, og der er ingen efterbetaling på kartofler, der leveres ud over de 100 procent. I værste fald kan det blive et problem at komme af med dem til en acceptabel pris, mener rådgiveren.

Det samlede areal med kartofler er steget fra 33.864 ha i 2009 til 49.203 ha i 2020. Bare fra 2019 til 2020 er stivelsesarealet steget med 5 pct.

Vådt vejr satte sig på økologisk planteavlers bundlinje

Dansk kartoffelhøst ligger over middel - avlere frygter prispres fra Europa

Coronakrise sætter sig i tallene hos kartoffelkoncern 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også