Minkavlere overvejer nu fremtiden: "Vi skal ikke have flere husdyr"

Hundredvis af minkavlere skal nu finde en ny levevej, efter der er kommet vished om erstatningen til erhvervet. Én minkavler er færdig med husdyr, og en anden tager til søs i næste måned.
Foto: Mads Claus Rasmussen
Foto: Mads Claus Rasmussen

Danske minkavlere skal nu genopfinde sig selv i en ny profession, efter milliarderstatningen til minkerhvervet er en kendsgerning.

De nye muligheder spænder vidt, hvor flere bliver i landbruget, mens andre vil søge andre veje.

De minkavlere, som AgriWatch har været i kontakt, har det tilfælles, at arbejdet i et potentielt fremtidigt minkerhverv er udelukket.

Hos Birger Primdahl, der er minkavler, indehaver af et pelseri og producent af 8000 slagtesvin lurer man nu mulighederne af, men en ting er sikker.

"Vi skal ikke have flere husdyr. Vi drømmer om at vi kan flytte over i andre aktiviteter. Vi har ikke sat navn på det endnu, men vi skal ikke arbejde mere med husdyr. Vi har brændt nallerne ved det her, og det har bestemt ikke været sjovt," siger Birger Primdahl, som også er formand for Holstebro Minkfodercentral, til AgriWatch.

Birger Primdahl mener, at der generelt ikke er en fremtid for husdyrproduktion i Danmark, og han frygter, at landbrugssektoren med tiden kun vil producere til forbruget i Danmark grundet de politiske strømninger.

Indtil nu beskæftigede aktiviteterne hos Birger Primdahl 40 årsværk, men når minkavlen og pelseriet lukker ned, er der kun arbejde til ét årsværk.

På nuværende tidspunkt udlejer Birger Primdahl sine 250 hektar jord ud, og han solgte sine maskiner til jorden, dengang de besluttede at leje den ud.

"Vi kunne drømme om at bruge bygningssættet til andre aktiviteter. Det er dog hæmmet af, at det ligger ude på landet, og det er begrænset, hvad vi kan få lov til at lave af industri. Man skal heller ikke være mere naiv, at hvis man skal være underleverandør, skal man gøre det i konkurrence med andre, så vi skal måske finde noget uden for skiven," siger Birger Primdahl.

Minkavlere om kompensation: "Det er i hvert fald ikke for højt" 

Drosler ned

Hos af landets nu tidligere største minkavlere, er tiden kommet til at drosle ned.

Bo Torben Larsen har haft 30.000 tæver i både Danmark og Polen, men nu vil han udelukkende fokusere på sin planteavl, der strækker sig ud over 1700 hektar.

"Jeg regner ikke med at skulle nogle steder. Jeg bliver, hvor jeg er, og passer mit landbrug. Jeg skal nok få tiden til at gå," siger Bo Torben Larsen til AgriWatch.

Angående erstatningen på op til 18,8 mia. kr. er det svært at sige noget om endnu. Han er spændt på, hvordan det kommer til at udmønte sig med den individuelle bedømmelse af, hvor meget den enkelte minkavler skal have i erstatning.

Nogen bliver snydt, mens andre kommer godt ud af det, tror Bo Torben Larsen.

"Jeg tror ikke på noget, før pengene er på kontoen. Der er 10.000 måder, som det skal udregnes på," siger han.

Går til søs

Ved Hvide Sande er Jesper Kvist Jensen også færdig som minkavler, efter han har aflivet sine 25.000 mink.

Han er tilfreds med, at der endelig er en aftale på plads efter et forløb, som han betegner som "psykisk tortur" på grund af den uvished, som de langtrukket forhandlinger har bragt.

Dog har han en klar plan for hans videre arbejdsliv, der allerede begynder til næste måned.

"Jeg er uddannet erhvervsfisker, så jeg har noget at falde tilbage på, og jeg begynder at fiske fra februar. Min far var minkavler, så det var derfor, jeg kom ind i branchen," siger Jesper Kvist Jensen.

Han fortæller dog, at mange af hans kolleger er langt fra lige så afklarede omkring situationen som ham selv.

"Mine kolleger har også været chokeret over det her. Mange er fortsat rodløse, og de ved ikke, hvad de skal," siger Jesper Kvist Jensen.

Jesper Kvist Jensen er formand for Ringkøbingsegens Pelsdyravlerforening.

Erstatningen til erhvervet lander i intervallet 15,57-18,77 mia. kr. Til februar forventes de første penge at blive udbetalt.

Der er 11,3 millioner mink, der ikke er blevet pelset i 2020. Heraf er 4 millioner nået at blive pelset og dertil var 2,5 millioner avlsmink.

Den direkte kompensation til minkavlerne bliver samlet set 1,8-2,8 mia. kr. til erstatning i 2021 for aflivede ikke pelsede dyr. Det svarer til en pris per skind på 160-250 kr.

Dertil er 8,9 mia. kr. sat af til erstatning til minkavlernes manglende indtjening i 2022-2030. Prisen for de kommende år er baseret på et gennemsnit over de seneste 10 år. Dermed bliver prisen per skind for de kommende år 347 kr. per skind.

Realkredit-direktør: Minkaftale ser balanceret og fornuftig ud 

100 millioner skal hjælpe minkbranchen over i andre erhverv 

Aflivede mink erstattes med 160-250 kroner per skind 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Photo: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også