Valutafond anbefaler halvering af dansk husdyrbestand

IMF anbefaler Danmark at skrue CO2-prisen markant op og halvere landbrugets husdyrbestand.
Foto: Joachim Adrian/Politiken/Ritzau Scanpix
Foto: Joachim Adrian/Politiken/Ritzau Scanpix

Danmark bør kigge på landbruget, når det kommer til den politiske klimadagsorden.

Det mener Valutafonden IMF, der er kommet med en række anbefalinger.

Ifølge Information angiver fonden blandt andet "at flankere Danmarks fremsynede reduktionsstrategi for energisektoren med en parallel strategi for landbrugssektoren, for eksempel med et mål om at halvere Danmarks store husdyrbestand i 2030," skriver IMF i sine anbefalinger.

Det skal sikre bedre fordelinger af byrder mellem sektorer og sikre naturressourcer og bedre biodiversitet.

Modtag AgriWatchs nyhedsbrev gratis!

Samtidig bør den danske stat overveje afgifter på kød og mejeriprodukter for at begrænse CO2-udledning, mener IMF.

"På det punkt vil vi hellere have en generel drivhusgasafgift på landbruget, som så overvæltes på forbrugerpriserne," siger formand for Klimarådet Peter Møllgaard til Information.

Den danske regering barsler med en ensartet CO2-afgift, der dog ikke var en del af den grønne skattereform, som blev præsenteret i december.

En ekspertgruppe skal i de kommende år finde svaret på, hvordan man bedst muligt indfører en ensartet CO2-afgift.

AgriWatch har tidligere beskrevet, at NGO'en World Resources Institutes i en ny analyse, som endnu ikke er publiceret, anbefaler Danmark at reducere landbrugsarealet markant. Det skrev tænketanken Concito, der har fået præsenteret nogle af punkterne i analysen, i en blog i december.

"WRI estimerer, at nul-emissions scenariet i 2050 kræver udtagning af op mod 500.000 hektar danske landbrugsjorder (inkl. lavbundsjorder). Det er cirka 20 pct. af det nuværende dyrkede areal, og vil medføre, at Danmark i stedet for at opdyrke godt 60 pct. af Danmarks samlede areal bevæger sig ned på at opdyrke omkring 49 pct.," skrev Concito.

L&F-formand: Nej til reduktion

I forbindelse med, at Søren Søndergaard stillede op til formandsvalget i Landbrug & Fødevarer, stillede AgriWatch han følgende spørgsmål:

Landbruget har et stort CO2-aftryk, og den animalske produktion fylder meget i Danmark. Flere partier og organisationer vil gerne have mindre animalsk produktion i Danmark. Hvad mener du om det?

"Det er i hvert fald helt galt at koble mindre produktionen med en forbedring for klimaet. Danmark er et af de mest klimavenlige lande at producere fødevarer i, og det er misforstået at koble de to ting sammen. Vi skal fortsætte med at producere fødevarer med lavere og lavere aftryk og være skoleeksemplet, for det er også noget, forbrugere i verden efterspørger mere og mere."

Vil det ikke skabe lavere aftryk at fjerne dele af produktionen?

"Nej, det kan man ikke, fordi produktionen flytter et andet sted hen i verden, hvor udledningen af CO2 kan være større. Klima er et globalt problem. Det kan godt være, at måles udledningen af CO2 alene per land, så ligger vi højt, men vi producerer også fødevarer til tre gange så mange som vores egen befolkning."

Landmand om CO2-certifikater: "Vil forbrugerne helst købe klimaneutrale frikadeller eller klimaneutrale flyrejser?"

"En CO2-afgift for landbruget er helt afgørende"

Klitgaard Agro: Manglende støtte forhindrer klimamål 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også