En del af Watch Medier

AgriWatchtirsdag3. oktober 2023

  • Seneste
  • Søg
  • Log ind
  • Industri
  • Andelsselskaber
  • Teknologi
  • Landbrug
  • Politik
  • Søg
  • Log ind
AgriWatchtirsdag3. oktober 2023
  • Søg
  • Log ind
  • Industri
  • Andelsselskaber
  • Teknologi
  • Landbrug
  • Politik
Landbrug

Økonom: Disse fire jokere kan blive afgørende for landbruget i 2021

Der bliver nok at holde øje med i 2021 ifølge erhvervsøkonomisk chef i Seges, Klaus Kaiser. Han giver her et bud på fire jokere, der kan blive afgørende for dansk landbrug i det nye år.
Foto: Lars Krabbe/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix
Foto: Lars Krabbe/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix
af PETER HØYER

"2020 var på mange måder et vildt år, og der er risiko for, at 2021 også bliver ret usædvanligt."

Sådan indleder erhvervsøkonomisk chef i Seges, Klaus Kaiser, et interview, hvor han giver sin bedste bud på, hvad det bliver vigtigt og afgørende at holde øje med for dansk landbrug i 2021.

Klaus Kaiser fortæller, der bliver nok at rette blikket mod og flere ting, der kan blive jokere i det nye år.

Landbrugets 2020 ifølge økonom: Dette bliver interessant at følge

Den første, der er vigtig at nævne ifølge Seges-chefen, er coronavirussen, som trækker den helt store overskrift for året 2020.

"Vi har selvfølgelig coronasituationen, der har påvirket efterspørgslen efter fødevarer specielt inden for højprissegmentet inden for foodservice. Spørgsmålet er, hvor hurtigt vi får adgang til vaccinen, og hvor hurtigt den bliver udbredt. Ikke så meget i Danmark, men i afsætningsmarkeder, der trækker efterspørgslen," siger Klaus Kaiser.

Tempoet for udrulningen af vaccinen og fjernelse af restriktioner er et af hovedelementerne for, hvordan landbruget bliver påvirket i 2021

Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef, Seges

Han påpeger, at det optimale forløb vil være en hurtig udbredelse, så restriktionerne i food service kan ophøre hurtigt.

"Tempoet for udrulningen af vaccinen og fjernelse af restriktioner er et af hovedelementerne for, hvordan landbruget bliver påvirket i 2021," siger han.

Afrikansk svinepest

Det næste element i spåkuglen er afrikansk svinepest.

Tyskland er blevet ramt af smitte blandt vildsvin, og det bliver interessant at se, hvor hurtigt landet får bekæmpet sygdommen, påpeger Klaus Kaiser.

"Selv efter, de har slået det ned, vil der være en periode på op til 12 måneder, hvor de vil være i karantæne i forhold til eksportmarkeder. Så de åbner formentlig tidligst i 2022. Altså er hele 2021 påvirket af, at der skal afsættes kød inden for EU, som tidligere blev eksporteret ud af EU. Det vil trykke priserne og gøre, at smågriseeksporten bliver presset," siger han.

Kaiser fortæller, at der lige nu sker en voldsom produktionstilpasning, hvor mange søer bliver slagtet – langt flere end der plejer, understreger han.

Det betyder en reduktion i produktionen af både smågrise og slagtesvin, så i andet halvår af 2021 vil priserne have rettet sig igen, men begyndelsen af 2021 kan godt blive hårdt for særligt smågriseproducenterne ifølge Kaiser.

Foto: PR-foto Seges, Klaus Kaiser
Foto: PR-foto Seges, Klaus Kaiser

Den tyske smågrisenotering VEZG er siden marts 2020 gået fra et niveau på 83 euro per gris til nuværende 23 euro per gris.

Den erhvervsøkonomiske chef i Seges vurderer ikke, at der vil komme yderligere fald i priserne på smågrisemarkedet i denne omgang med mindre, Danmark bliver ramt af afrikansk svinepest.

Markedet er på et meget lavt niveau, hvorfor Kaiser derimod vurderer, at priserne kan rette sig mod slutningen af første kvartal grundet den kraftige produktionstilpasning.

I spørgsmålet om afrikansk svinepest bliver det som en tilføjende kommentar helt afgørende, hvorvidt sygdommen kan holdes ude af Danmark, siger Kaiser.

"Hvis afrikansk svinepest kommer til Danmark, vil det afskære os fra de mest lukrative asiatiske markeder, der har holdt hånden under priserne. Selv om Tyskland har været ramt, har en stor del af den danske eksport fundet vej til særligt Kina, hvilket har givet en fornuftig gennemsnitspris. Forsvinder Kina, så skal svinekødet afsættes inden for EU, og det vil blive til ganske andre priser end i Asien, hvorfor vi vil se et ordentligt dyk i noteringerne," siger Klaus Kaiser.

Renteniveau

Renterne er det tredje risikoelement, som Kaiser vurderer som værende en joker for landbrugets 2021.

Coronakrisen har gjort, at centralbankerne og regeringerne har ført en meget lempelig penge- og finanspolitik, hvilket de også vil gøre langt ind i 2021, fortæller Seges-chefen.

Udgangspunktet for landmændene er blevet bedre, end det har været i mange år. De har opnået en større økonomisk robusthed

Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef, Seges

"Måske ikke hele året, men langt ind i året. Det kommer an på udbredelsen af vaccinen og ophævelsen af restriktioner, hvilket vil give et boom i økonomien, og dermed kan centralbankerne aftrappe eller helt stoppe med at stimulere økonomien, hvor renteniveauet er holdt kunstigt lavt i lang tid. Det første halvår vil renterne formentligt fortsat være kunstigt lave, men et økonomisk boom i andet halvår giver en risiko for, at renterne stiger," siger Klaus Kaiser.

På trods af gældsnedbringelse de seneste år er landbruget fortsat kendetegnet ved høj gæld og en rimelig stor del er lån med variable renter, hvor renteudgiften vil stige ved højere renter, uddyber han.

Seges med ny prognose: Landbrugets gæld falder med 2-3 milliarder i 2021

Ustadigt vejr

I landbruget er vejret en selvfølge at nævne som en risikofaktor for, hvordan landmændene kan præstere i et år.

Alligevel er det, det fjerde element, Klaus Kaiser føler sig nødsaget til at fremhæve.

"De seneste fire år har vi haft tre år med unormalt vejr. Det kan være, det er 'den nye normal'. To år har været med for megen nedbør, og så var der tørken i 2018. Ustadigt vejr er også en faktor, der skal regnes med i 2021 som risikoelement," siger han.

Landmænds udgangspunkt er blevet bedre

Mange af usikkerhedselementerne er uden for landmandens kontrol.

Ifølge Klaus Kaiser er den bedste måde at nedbringe risikoen på sin bedrift et langt sejt træk, hvor landmændene skal sørge for ikke at have for høj gæld og have en stærkt effektiv produktion.

Ifølge den erhvervsøkonomiske chef i Seges står danske landmænd bedre stillet i forhold til risiciene end tidligere.

"Udgangspunktet for landmændene er blevet bedre, end det har været i mange år. De har opnået en større økonomisk robusthed efter blandt andet et par gode år med høje priser specielt inden for svineproduktion, men også ganske fornuftige priser på mælk og planter. Der er nedbragt en stor del af gælden og nulpunktspriserne er ligeledes nedbragt. Så landbruget er mindre sårbart med mindre gæld og mere effektiv produktion," siger Klaus Kaiser.

Det, landmændene kan gøre, for at stå endnu stærkere mod de forskellige risikoelementer er ifølge Kaiser f.eks. at gøre alt for, at afrikansk svinepest ikke kommer ind på ens svinebedrift.

Dertil bør landmændene nøje overveje deres investeringsstrategi ifølge Kaiser, så de på et så uroligt tidspunkt ikke er alt for store investeringsplaner. For i en tid med mange usikkerheder er det godt at kunne stå imod med økonomien i orden.

"Det er altid godt at sikre sig, at der er likviditet til rådighed, hvis det bliver nødvendigt. Desuden kan man overveje at benytte de ekstremt lave renter til at omlægge en større del af sine lån til fast rente – hvis der ellers er plads i økonomien," siger Klaus Kaiser.

Brexit

Et element, der op til nytår var stor usikkerhed omkring, var Brexit. Flere iagttagere frygtede et hårdt Brexit, der kunne få konsekvenser for vigtige produkter for landbrugssektoren. Med den aftale, der er kommet på plads, er der dog nu sikkerhed for afsætningen, påpeger Seges-chefen.

"Her ved overgangen til det nye år har vi heldigvis kunnet undgå et hårdt Brexit. Den nye aftale mellem Storbritannien og EU indebærer fri udveksling af varer, hvilket både sikrer handelsflowet og sparer udgifter. Der vil dog være lidt ekstra administration, men når først apparatet til at håndtere det er på plads, vil det fungere langt bedre end alternativet. Det var vigtigt at sikre, at et af vores markeder for afsætning af højværdiprodukter såsom Lurpak og danish bacon ikke forsvandt eller blev væsentligt reduceret," siger Klaus Klaiser.

Landbrugets 2020 ifølge økonom: Dette bliver interessant at følge  

Trods coronakrise: Landbruget har rekordindtjening 

Faldende nulpunkter har øget landbrugets indtægter med milliarder de seneste år 

Seges med ny prognose: Landbrugets gæld falder med 2-3 milliarder i 2021 

Del artikel

Relaterede artikler:

  • Foto: Ilan Brender/Ritzau Scanpix

    Faldende nulpunkter har øget landbrugets indtægter med milliarder de seneste år

    For abonnenter

  • Foto: Lars Krabbe/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix

    Landbrugets 2020 ifølge økonom: Dette bliver interessant at følge

    For abonnenter

  • Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

    Trods coronakrise: Landbruget har rekordindtjening

    For abonnenter

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Vi tror på, at de virksomheder der reelt kan bidrage med at løse nogle af de kæmpe store udfordringer vi står overfor nok skal blive mange penge værd i fremtiden," siger medstifter af Planetary Impact Ventures Thomas Høgenhaven. | Foto: Planetary Impact Ventures / Pr
Landbrug

Venturefond sætter forandring over økonomisk afkast

Pengemænd skal have et andet syn på profit, hvis der skal kraft bag det plantebaseret marked: Jo hurtigere industrien ændres, desto hurtigere kommer gevinsterne, mener Planetary Impact Ventures. 

For abonnenter



Jeppe Nyby, partner i Vækst-Invest. | Foto: Vækst-invest / Pr
Industri

Investor ser potentiale i landbrugets stabile efterspørgsel

For abonnenter



Biogasanlægget ved Lemvig tester nu metanolproduktionen af. Arkivfoto. | Photo: Christian Falck Wolff
Industri

Lemvig Biogas tænder for pilotanlæg til grøn metanol

For abonnenter


2022 bød på god efterspørgsel ifølge Kvernelands direktør Claus Udengaard Thomsen. | Photo: Kverneland / Pr
Industri

Fynsk maskinproducent runder milliarden

For abonnenter


Margarita Louis-Dreyfus er hovedaktionær i Louis Dreyfus Group. Hun ses her på et arkivfoto med Blackrocks næstformand, Philipp Hildebrand. | Foto: Charles Platiau/Reuters/Ritzau Scanpix
Industri

Amerikansk råvarekoncern taber terræn i første halvår


Foto: Pr-foto Kj Klimateknik
Industri

KJ-direktør efter opkøb: Vi begynder at se positive effekter

For abonnenter


  • Venstreformand bekræfter CO2-afgift på landbrugsproduktion

    Det er ifølge Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen nødvendigt med en afgift, når produktionen skal omlægges.

  • Foto: Jens Dresling

    Regeringen afsætter 600 mio. kr. til udtagning af lavbundsjord

    En pulje på 600 mio. kr. svarer til at udtage omkring 5000 hektar. 

  • Russiske grise kan med aftalen afsættes på det kinesiske marked. | Foto: Jens Dresling

    Kina tillader import af russisk svinekød

    Tekniske detaljer om certifikater skal endnu falde på plads inden importen kan starte. 

    For abonnenter


  • Photo: Jens Dresling

    V-klimaordfører: Klimaafgift skal ramme landmænd

    Ifølge klimaordfører for Venstre vil en afgift, der lægges i køledisken, ikke få den nødvendige effekt.

    For abonnenter


  • Foto: René Schütze

    Frankrig påbegynder vaccination mod fugleinfluenza

    Over det næste år skal over 60 mio. ænder vaccineres mod fugleinfluenza.

    For abonnenter


  • Samson Group har nået en omsætning på over 1,15 mia. kr. | Foto: PR / Samson Group

    Samson Group vil købe op i store europæiske landbrugslande

    Maskinproducenten tror på, at strammere reguleringskrav fra især EU vil være med til at drive efterspørgslen efter selskabets produkter. 

    For abonnenter


Læs også

Jeppe Nyby, partner i Vækst-Invest. | Foto: Vækst-invest / Pr
Industri

Investor ser potentiale i landbrugets stabile efterspørgsel

PENGEMÆNDENES PERSPEKTIV: Kunderne i landbruget bliver mere professionaliseret, fortæller kapitalfondspartner. Derfor ser han også potentiale i at sælge innovative løsninger til segmentet. 

For abonnenter



AgriWatch

Venstreformand bekræfter CO2-afgift på landbrugsproduktion

Det er ifølge Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen nødvendigt med en afgift, når produktionen skal omlægges.


Photo: Jens Dresling
Politik

V-klimaordfører: Klimaafgift skal ramme landmænd

Ifølge klimaordfører for Venstre vil en afgift, der lægges i køledisken, ikke få den nødvendige effekt.

For abonnenter


Foto: Jens Dresling
Politik

Regeringen afsætter 600 mio. kr. til udtagning af lavbundsjord

En pulje på 600 mio. kr. svarer til at udtage omkring 5000 hektar. 


Foto: Pr-foto Kj Klimateknik
Industri

KJ-direktør efter opkøb: Vi begynder at se positive effekter

Ventilationsvirksomheden KJ Klimateknik spår store muligheder i biogas efter opkøb og er i fuld gang med at få flere kræfter ombord. 

For abonnenter



Foto: Christer Holte
Landbrug

Landets største griseproducent indlemmer landbrug for 80 mio. i folden

Smågriseproduktion med 2.700 søer har skiftet hænder, viser tinglysning. Købet bidrager til Martin Lund Madsens annoncerede vækst.

For abonnenter


Job

  • Production Director Field, Slovakia

  • Landbrugsrådgiver til Erhvervscenter Odense

Se flere jobs

Seneste nyt

  • Venturefond sætter forandring over økonomisk afkast –
  • Lemvig Biogas tænder for pilotanlæg til grøn metanol –
  • Fynsk maskinproducent runder milliarden –
  • Amerikansk råvarekoncern taber terræn i første halvår –
  • Investor ser potentiale i landbrugets stabile efterspørgsel –
  • V-klimaordfører: Klimaafgift skal ramme landmænd –
  • Venstreformand bekræfter CO2-afgift på landbrugsproduktion –
  • Regeringen afsætter 600 mio. kr. til udtagning af lavbundsjord –
  • Kina tillader import af russisk svinekød –
  • KJ-direktør efter opkøb: Vi begynder at se positive effekter –
  • Frankrig påbegynder vaccination mod fugleinfluenza –
  • Samson Group vil købe op i store europæiske landbrugslande –
  • Tidligere AC Farming-direktør: Modellen var rigtig, men vi manglede kapital –
  • Rapport advarer om nyt norsk mejerimonopol –
  • Landets største griseproducent indlemmer landbrug for 80 mio. i folden –
Flere nyheder

Job

  • Production Director Field, Slovakia

  • Landbrugsrådgiver til Erhvervscenter Odense

Se flere jobs

Watch Job

  • Controller til fondsafvikling

  • Executive Assistant til ATP Ejendommes CEO Office

  • Regnskabsassistent

  • Kontorassistent

  • Operational Excellence Director

Se flere jobs

Kolofon

AgriWatch
Søg

Sektioner

  • Industri
  • Andelsselskaber
  • Teknologi
  • Landbrug
  • Politik
  • Sitemap
  • RSS feeds

Redaktør

Dorte Stenbæk Bro

db@agriwatch.dk

Tlf.: 2298 3108

  • Om AgriWatch

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S

Bannerannoncering

annoncering@infowatch.dk

Tlf.: 70 777 483

Annoncering

Jobannoncering

job@infowatch.dk

Tlf.: 70 777 483

Job

Abonnement

Prøv AgriWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

agriwatch@infowatch.dk

Tlf.: 70 777 483

Læs mere om abonnement her

Adresse

AgriWatch

Mediebyen 3

8000 Aarhus C

Tlf.: 3330 8391

Retningslinjer

  • Persondatapolitik

Copyright © AgriWatch — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret