AgriWatch

Seges med ny prognose: Landbrugets gæld falder med 2-3 milliarder i 2021

Dansk landbrug har de seneste fire år reduceret den samlede gæld med 25 mia. kr. Og tendensen fortsætter ifølge en prognose fra Seges.

Foto: Seges

Landbrugets tunge gældsbyrde forsætter med at løsne sit greb.

Det viser beregninger, som Seges har udført for AgriWatch.

I 2018 var landbrugets samlede gæld blandt heltidsbedrifter på 250 mia. kr., men i det gyldne år 2019 afdragede branchen 15 mia. kr. Det skyldes ikke mindst de tårnhøje priser på svin.

Tidligere forventede Seges, at gælden blev reduceret med yderligere 7 mia. kr. i 2020, men på grund af faldet i svinepriserne er forventningen nu en gældsreduktion på 4-6 mia. kr.

Dermed vil gælden ved årets udgang være mellem 229 og 231 mia. kr., og også i 2021 forventer Seges, at de danske landmænd kan betale af.

"Når vi kigger ind i næste år, forventer vi, at gælden kan blive reduceret med yderligere 2-3 mia. kr. Det er primært den dyre bankgæld, der bliver afdraget på," siger Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef ved Seges.

Fra 2016-19 er landbrugets samlede gæld til bankerne reduceret med 10 mia. kr. fra 47 mia. kr. til 37 mia. kr.

Alle driftsgrene bidrager

Klaus Kaiser fortæller, at både planteavlere, svineproducenter og mælkeproducenter er lykkes med at barbere på gælden de seneste år.

I øjeblikket er smågriseproducenterne dog ramt har meget lave priser og har derfor ikke mulighed for at nedbringe gælden yderligere. Dog er der lys i horisonten, vurderer Kaiser.

"Vi regner med, at priserne på smågrise retter sig fra slutningen af første kvartal. Det hænger sammen med, at der foregår en meget kraftig tilpasning af produktionen i blandt andet Tyskland og Holland."

 

I oktober kunne Finans berette, at landbrugssektorens årlige renteudgifter siden er finanskrisen faldet 10 mia. kr.

Landbrugets renteudgifter toppede med 16 mia. kr. i 2008, og helt frem til 2016 var sektorens gæld nogenlunde konstant 345 mia. kr., hvis man medregner deltidsbedrifter.

Mere fra AgriWatch

Tørken kradser hul i europæisk høsthåb

Efter meldingen om at EU’s største producent af hvede risikerer at ramme sin varmeste maj måned nogensinde midt i en afgørende periode, øges frygten for problemer med den globale kornforsyning.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch