AgriWatch

EU-rapport om danske mink: Risiko er lav og lig anden corona

Det er for tidligt at sige, om mutationer fra mink udgør særlig fare for vacciners effekt, siger EU-agentur.

De mutationer, der er konstateret i coronavirus på danske minkfarme, giver ikke grund til en øget risikovurdering. Det konstaterer EU-agenturet for sygdomsforebyggelse (ECDC) i Stockholm.

Agenturet konkluderer torsdag aften i en rapport på 19 sider om risikoen:

"Lav for den generelle befolkning og moderat for sårbare individer, hvilket er det samme som for andre SARS-CoV-2-stammer (ikke relateret til mink)."

Danske myndigheder har været bekymret over særligt en mutation, cluster 5. Den fik regeringen til hurtigt at kræve aflivning af alle mink. Senere kom det frem, at regeringen ikke havde lovhjemmel til kravet.

Cluster 5 har vist sig at reagere i mindre grad på antistoffer fra personer, som har været smittet med coronavirus.

Det har skabt en frygt for, om de vacciner, som aktuelt udvikles, ikke vil kunne stoppe denne variant.

ECDC har ikke tilstrækkelig viden til at konkludere noget om cluster 5.

"Spørgsmålet, om mutationer af SARS-CoV-2 udgør en risiko for effekten af en vaccine, er ikke bekræftet. Det kræver yderligere undersøgelser," hedder det.

Torsdag har virusforsker Anders Fomsgaard bekræftet, at en dansk vaccine fra Statens Serum Institut virker i test på kaniner mod cluster 5.

Der er også eksempler på mennesker, der naturligt har neutraliseret denne mutation i kroppen.

Rapporten var ECDC siger, at sygdom hos smittede med cluster 5 og andre mutationer ikke umiddelbart er mere alvorlig. Dog tages der i rapporten det forbehold, at der fortsat er få smittede i den gruppe.

"Hvis disse bekymringer om immunitet, gensmitte, effekt af vacciner og behandling bekræftes, vil risikovurderingen straks blive revurderet for at fastslå det overordnede risikoniveau," hedder det.

Der lægges i rapporten vægt på, at der skal indføres restriktioner og sikkerhedsprocedurer på minkfarme. Det nævnes også, at man "skal overveje" at aflive dyr på farme med smitte.

Men der tales ikke om aflivning af dyr på raske besætninger.

Flere eksperter fra SSI og Københavns Universitet har bidraget til rapporten. Også eksperter fra Holland og Sverige har bidraget.

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch