Professor: Fare ved minkmutation er kørt ud af proportioner

Mutationer i mink udgør ikke en større risiko for fremtidige vacciners virkning end andre mutationer. Det vurderer professor på et af verdens førende universiteter. Ifølge ham er nyheden om minksmitten i Danmark kørt ud af proportioner.
Foto: PR
Foto: PR

Francois Balloux kigger med undren mod Danmark, efter Statens Serum Institut har vurderet, at en coronamutation i mink er til fare for fremtidige vacciner.

Ifølge professor og leder af Genetics Institute (UGI) ved et af verdens førende universiteter University College London vil en sådan mutation allerede have været fremme.

"Jeg tror ikke, denne mutation sætter nogen i yderligere fare. Jeg er faktisk ret sikker på det, for hvis den gjorde, ville vi allerede have set det," siger Francois Balloux til AgriWatch.

Modtag AgriWatchs nyhedsbrev gratis!

Kan det ikke være tilfældet, at Statens Serum Institut har fundet en mutation, vi endnu ikke har set, som udgør denne trussel?

"Flere epidemi-bølger i Danmark og andre steder vil højst sandsynligt opstå. Med det sagt, mener jeg ikke, at stammer, der bærer en mutation fra mink, vil spille nogen rolle i det. Enhver viral mutation, der er levedygtig med virussen, er allerede sket uendeligt mange gange i mennesker."

Ifølge professoren er der allerede konstateret 7000-8000 forskellige mutationer i stammer, der cirkulerer i mennesker.

Ude af proportioner

Der er ifølge Francois Balloux set mutationer i stammer, som cirkulerer i minkfarme allerede. To er forekommet i det såkaldte spike-gen i Holland.

Han fortæller, at de mutationer er specifikke i forhold til mink, da de er opstået flere gange på forskellige minkfarme, men de kun sjældent er blevet fundet i virus i mennesker.

Alligevel maner institutlederen til besindighed.

Han mener, det er skudt ud af proportioner, at Danmark skulle skabe en ny Wuhan-situation, hvor virussen begynder forfra med udgangspunkt i landet.

"Jeg kan godt forstå, mutationer lyder farligt, men jeg synes, medierne har skudt det ud af proportioner, da det her ikke er et stort problem lige nu. Mutationer sker hele tiden. Hver eneste mulig mutation, som virussen kan leve med, er sket allerede - mange gange," siger Francois Balloux og tilføjer:

"Det er sandt, at mutationer kan reducere effektiviteten af fremtidige vacciner, men de vil muligvis opstå alligevel, og de vil ikke være drevet af mutationer, som er opstået i mink."

Mere stabil virus

I Francois Ballouxs arbejdsgruppe på UGI er opgaven at iudentificere mutationer i virussen, der opstår.

Han fortæller, at der er meget lidt bevis for, at virussen udvikler sig til at blive mere eller mindre smittefarlig eller aggressiv på nuværende tidspunkt.

Derfor skal der fortsat holdes øje med mutationer, der opstår, når en vaccine er i markedet, så vaccinen kan opdateres i forhold til virussens udvikling, påpeger han.

"Det er dog ikke nødvendigvis et stort problem, da vi har gjort det med influenza i årtier. Coronavirus er langt mere stabil i forhold til influenza-virus," siger Francois Balloux.

Professoren understreger, at han ikke nødvendigvis mener, det er en dårlig idé at slå mink ned, da dyrene er ekstremt modtagelige over for coronavirus som set i Holland, Spanien og Rusland, hvilket udgør en risiko for smitte til mennesker.

AgriWatch forsøger at få en kommentar fra Statens Serum Institut.

Seruminstitut: Mutation i mink går tilbage til august 

Minister om minkkompensation: Spænder stort sikkerhedsnet ud 

Professor: Minkavlere har krav på fuld erstatning 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også