AgriWatch

Seruminstitut: Mutation i mink går tilbage til august

Allerede i august skete der en særlig mutation af coronavirus, som har spredt sig til mennesker.

Foto: Valdemar Ren

Statsminister Mette Frederiksen (S) siger torsdag aften på et pressemøde, at "verdens øjne hviler på os på grund af den særlige situation."

Spørgsmålet er dog, hvorfor regeringen ikke har handlet før i så fald. Allerede i efterårsferien advarede Statens Serum Institut (SSI) om, at mutationen af coronavirus i mink i yderste konsekvens kan svække effekten af en eventuel vaccine.

Og de første tilfælde af den nye mutation strækker sig helt tilbage til august.

"De tilfælde, vi kender, daterer sig tilbage til august og september," siger faglig direktør Kåre Mølbak fra SSI på pressemødet.

Det står endnu ikke klart, om myndighederne oplevede det i august, eller om den smittede blev smittet i august, og at myndighederne opdagede det senere.

Der er allerede konstateret ét tilfælde på Midtsjælland, men Kåre Mølbak er ikke nervøs for, at det skulle være for sent, når regeringen torsdag aften anbefaler borgere i syv nordjyske kommuner om at blive hjemme.

"Det er meget sjældent, at vi ser minkrelaterede stammer udenfor Nordjylland," siger Kåre Mølbak.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) uddyber, at myndighederne har kendt til den særlige variation i noget tid.

"Selve det faktum, at der er en muteret variant, der går fra mink til mennesker, har vi kendt til noget tid. Det nye er, at man i laboratorierne har fundet en variation, som reagerer på en måde, som vores forskere ikke er trygge ved, når det gælder antistoffer. Den viden er kommet i denne uge," siger Magnus Heunicke.

Det er Statens Serum Institut, der har fundet en ny mutation af coronavirus blandt 12 smittede personer i Nordjylland, som har fået smitten overført fra mink.

"Vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at få slået den ned så hurtigt som muligt," siger statsminister Mette Frederiksen.

Vurderingen er, at det i yderste konsekvens kan betyde, at en eventuel vaccine ikke vil beskytte optimalt mod den mutation af virus.

"Der er fundet muteret coronavirus hos mink og hos mennesker. Det indebærer en risiko for, at en kommende vaccine ikke fungerer, som den skal. Det er selvsagt alvorligt," siger Mette Frederiksen.

Regeringen vil lukke for al kollektiv transport i syv nordjyske kommuner, hvor smitten er værst. Derudover skal de i alt 280.000 borgere i de berørte kommuner som udgangspunkt blive inden for kommunegrænsen de kommende fire uger.

Det gælder fra torsdag aften og til og med 3. december. Det vil gælde kommunerne Jammerbugt, Vesthimmerland, Læsø, Frederikshavn, Hjørring, Thisted og Brønderslev.

Mere fra AgriWatch

EU-lande langer ud efter storstilet pesticidplan

Ti EU-lande er gået på barrikaderne i kritik af køreplanen for EU’s halvering i brugen af kemiske pesticider inden 2030. Fra sidelinjen bakker Danmark også op om kritikken. ”Vi er nødt til at finde et balanceret kompromis,” sagde Rasmus Prehn (S).

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch