AgriWatch

Firstfarms-direktør ser stort potentiale i ændrede forbrugsvaner i kølvandet på coronakrisen

Efter en periode med flere opkøb og frasalg skal Firstfarms nu ind i en mere rolig periode. Det fortæller direktøren, der forventer, at coronakrisen kan komme selskabet til gavn på lang sigt.

Foto: PR-foto Firstfarms

2020 har i høj grad rimet på corona.

Det gælder også for det børsnoterede landbrugsselskab Firstfarms, som onsdag offentliggjorde halvårsregnskab.

Her kom selskabet ud med et rekordhøjt Ebitda-resultat. Det er til trods for, at afregningspriserne i andet kvartal har taget en dukkert.

"Hvis du kigger fra årsskiftet og til i dag, er der sket en halvering af priserne på smågrise, og slagtesvinene er reduceret med ca. 25 pct.," siger Anders H. Nørgaard, der peger på, at også mælkeprisen har været lavere end budgetteret.

Men ikke alt ved pandemien har været nedtur for virksomheden, der driver landbrug i Slovakiet, Ungarn, Tjekkiet og Rumænien.

For mens afregningspriserne er faldet markant, er nye tendenser blandt forbrugerne i Central- og Østeuropa spiret frem.

"Coronapandemien har skubbet voldsomt til forbrugerbevidstheden i vores markeder, og der sker en utrolig stor ændring i forbrugeradfærden. Mange forbrugere bliver eksempelvis fokuseret på, at varen er produceret, hvor de bor. Det gælder både inden for mælk, svinekød og oksekød. Der mener vi, at vi har en stor konkurrencefordel, fordi vi producerer i nogle lande, hvor der bliver importeret mange varer," siger Anders H. Nørgaard.

Firstfarms er primærproducent og har ikke eget mejeri eller slagteri, men samarbejder med lokale aktører om salg og markedsføring af produkter.

Firstfarms har i første halvår omsat for 151,8 mio. kr. og opnået et rekordhøjt justeret driftsresultat, Ebitda, på 65,4 mio. kr. Det er en fremgang på 39 pct. sammenlignet med første halvår i 2019, hvor Ebitda-resultatet udviste 47,2 mio. kr.

Kigger man alene på andet kvartal, har Firstfarms noteret et Ebitda-resultat på 42,0 mio. kr. mod 34,7 mio. kr. i samme kvartal i 2019.

Checkhæftet bliver i lommen - for nu

Firstfarms har i det første halve år af 2020 købt to jordstykker og solgt et enkelt.

Firstfarms underskriver aftale om salg af jord for 85 mio. kr.

Det er helt i tråd med selskabets strategi, hvor løbende køb og salg af virksomheder er en del af evolutionen.

"Vi er en vækstforretning. Vores idé er, at vi skal købe og sælge en virksomhed om året. Det er det, vores organisation har kapacitet til," siger Anders H. Nørgaard, som understreger, at der bliver købt mere, end der bliver solgt.

Den store handelsaktivitet bliver dog parkeret for en stund nu, fortæller direktøren.

"Lige nu har vi ikke mere i pipelinen, og vores fokus den kommende tid er på konsolidering. Verden er så uforudsigelig lige nu, at vi skal konsolidere os og gøre klar til de muligheder, der byder sig i markedet," siger Anders H. Nørgaard.

Firstfarms råder i alt over 21.000 hektar, hvoraf de 10.000 hektar er ejet.

Ingen målsætning om klimaneutralitet

Firstfarms blev etableret i 2005 og børsnoteret i 2006.

Siden er bæredygtighed og klima blevet et stort tema i fødevareproduktionen, og temaerne fylder mere og mere hos ledelsen og bestyrelsen i selskabet, fortæller Anders H. Nørgaard, der har været selskabets førstepilot siden 2012.

"Vi arbejder henimod en mere bæredygtig produktion. Det vil sige, at vi prøver at arbejde med nogle af de fortolkninger, som andre kommer med. Alle kan sige, vi er bæredygtige, så vi prøver at ramme forbrugernes krav."

Hvad er forbrugernes krav? Handler det om klimahensyn? Dyrevelfærd?

"Det handler om meget forskelligt. Vi rapporterer på forskellige enheder som medicinforbrug, energiforbrug, pesticider, gødning og effektivitet i vores produktion," siger Anders H. Nørgaard.

Har I en ambition om at være nettoklimaneutral på et bestemt tidspunkt?

"Nej. Vi arbejder mod en mere bæredygtig produktion, for klimaneutral er igen et spørgsmål om, hvordan du måler og ser det."

Man kan jo blive certificeret.

"Det kigger vi også ind i, men vi prøver at følge vores partnere, som er slagterier og mejerier. Vi synes, det er for tidligt at sætte et konkret mål, fordi vi skal have basis på plads først. Men vi har en ambition om at blive bedre," siger Anders H. Nørgaard.

I forbindelse med kvartalsregnskabet oplyste Firstfarms, at forventningerne til 2020 om et Ebitda-resultat i niveauet 110-135 mio. kr. og et Ebit-resultat i niveauet 60-85 mio. kr. bliver fastholdt.

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch