Chefstrateg: Corona kan have positiv eftervirkning i dansk landbrug

Fokus på fødevaresikkerhed og -produktion er blevet højere og mere afgørende under coronakrisen. Det mener chefstrateg Klaus Dalsgaard, der påpeger, at virussen har vist, hvor vigtig landbruget er som erhverv. 
Foto: Nørskov Benjamin/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix
Foto: Nørskov Benjamin/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix

Coronakrisen har generelt været en bekostelig affære for mange brancher, men landbruget er et af de erhverv, som er kommet rimeligt igennem, vurderer chefstrateg i Nykredits Markets, Klaus Dalsgaard.

Chefstrategen tror, at det omgivende samfund har fået øjnene op for, hvor vigtigt det er at have en nær produktion af fødevarer. Det skriver han i et indlæg.

"Samlet set kan man næppe sige, at dansk landbrug er hårdt ramt. Erhvervet har ikke trukket på hjælpepakkerne, men selvfølgelig er der opstået nogle anderledes tendenser i efterspørgslen. Globalt set er der kommet mere fokus på fødevaresikkerheden. Det er en styrkeposition for den danske fødevareklynge, så i den forstand kan der også komme noget positivt ud af krisen," skriver Klaus Dalsgaard i indlægget.

Dansk vidensdeling

Generelt er økonomien hårdt presset, og det vil den også være efter corona, påpeger chefstrategen.

Høj ledighed og lavere indkomster vil præge store dele af verden. Og måske må dansk landbrug som eksporterhverv justere sin produktion og fx i en periode bruge råvarerne til produkter med lavere værdi ifølge Klaus Dalsgaard.

Men noget kan også gå godt, understreger han.

"Jeg tænker, om de lande, der har underskudsproduktion af landbrugsvarer, måske bliver mere opmærksomme på forsyningssikkerhed og ønsker at løfte deres lokale produktion. Og om der så ikke bliver en mulighed for at sælge dansk knowhow dér? Sporbarhed, kvalitetssikkerhed og effektive staldsystemer kan blive efterspurgt, og dér har Danmark virkelig meget at byde ind med," skriver chefstrategen.

Tilbage på niveau i 2022

Efterspørgslen af produkter til blandt andet foodservice-sektoren vil nærme sig det normale, når de forskellige restriktioner lempes, og ikke mindst når der kommer en vaccine, spår Klaus Dalsgaard.

Chefstrategen ser 2022 som et realistisk bud på, hvornår Danmark er tilbage på niveauet før corona.

"Prognoserne siger, at i langt de fleste lande får bruttonationalproduktet et ordentligt tryk: et fald på 5-11 pct. globalt. Det betyder, at vi kollektivt bliver fattigere, og det vil tage tid at indhente det tabte. Plus at vi går glip af den vækst, der ellers ville have været," skriver Klaus Dalsgaard.

Ifølge chefstrategen kan en virus og krise som coronane være med til at sætte øget fokus på en sektor, der kan blive taget for givet, skriver han.

"Det er lidt interessant at se, hvordan vi forbrugere søger back-to-basis i en krisesituation som denne. I de første dage af krisen blev mange af os mødt af tomme hylder i supermarkedet. I den vestlige verden tager vi det for givet, at vi altid har en overflod af de ting, vi skal bruge. Det her kan godt sætte fokus på, hvor afgørende fødevaresikkerhed er. Det er med til at vise, at landbruget er et enormt vigtigt erhverv, som vi nødigt vil undvære," skriver Klaus Dalsgaard.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også