AgriWatch

Fødevareforbund vil bremse eksplosiv eksport af smågrise

Fødevareforbundet NNF vil med en ny kampagne bremse udviklingen, hvor flere og flere smågrise eksporteres ud af Danmark, og mængden af svin slagtet i landet falder.

Foto: Klaus Gottfredsen/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix

Det koster arbejdspladser, forringer dyrevelfærden og klimaet – og øger risikoen for spredning af afrikansk svinepest.

Sådan skriver Fødevareforbundet NNF om den flerårige udvikling, hvor eksporten af smågrise øges og mængden af slagtede svin i Danmark falder.

Derfor skal en ny kampagne gøre opmærksom på de mange problemer, eksporten af smågrise medfører og dermed ændre udviklingen. Det oplyser fagforeningen og a-kassen i en pressemeddelelse.

"Når næsten halvdelen af de danskfødte grise køres levende til udlandet, så har det en række negative konsekvenser. Ja, jeg vil egentlig gå så vidt som at sige, at det faktisk kun er den enkelte smågriseproducent, der vinder på den her forretningsmodel – alle andre står tilbage som tabere," forklarer forbundsformand for Fødevareforbundet NNF, Ole Wehlast, i meddelelsen.

Ole Wehlast har taget initiativ til at mødes med partiernes fødevareordfører for at få problemet sat på den politiske dagsorden, skriver fagforeningen.

"I runde tal svarer 1 mio. grise til 1000 arbejdspladser på slagterierne og ude i primærsektoren. Det vil sige, at hvis bare eksporten blev halvereret, så kunne der skabes 7000 danske arbejdspladser. Det er rigtig mange skatteindtægter, der kan generere rigtig meget velfærd. At acceptere en så voldsom eksport af smågrise, er det samme som at acceptere en voldsom eksport af danske arbejdspladser," fastslår Ole Wehlast  i meddelelsen.

Forbundsformanden påpeger desuden i meddelelsen at lange transporter sætter pres på dyrenes velfærd og belaster klimaet. Derudover mener Fødevareforbundet NNF at risikoen for afrikansk svinepest ved at have udenlandske dyretransporter tæt på danske besætninger er for stor.

Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet har vurderet, at et udbrud af afrikansk svinepest i Danmark vil koste op til 5 mia. kr, oplyser fagforeningen.

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch