Skjern Bank fastholder eksponering mod landbruget trods faldende udlån

Selvom eksponeringen til landbrug procentvis falder, vil Skjern Bank i kroner og øre ikke skære ned på gruppen af landbrugskunder.
Foto: PR-foto Skjern Bank
Foto: PR-foto Skjern Bank

Landbruget er den erhvervsgruppe, som efter ejendomme fylder mest i Skjern Bank. Med et samlet udlån på omkring 700 mio. kr. er der en stor eksponering mod erhvervet i banken.

Og selvom kvartalsrapporten viser, at udlånet til landbruget falder fra 12,0 pct. i fjerde kvartal til 11,1 pct. i første kvartal i 2020, så fortæller Per Munck, at det ikke er udtryk for, at banken vil sænke eksponeringen mod landbrug.

"Procentuelt ligner det en tilbagegang, men vores udlån på andre områder stiger. I faktiske kroner tror jeg ikke, at vi har en tilbagegang på landbrug. Der er par sager, hvor folk har solgt. Men eksponeringsmæssigt er det status quo," siger Per Munck.

Bankdirektøren nævner, at bankens placering i, hvad han kalder fødevare-Danmark gør, at landbruget er en vigtig kundegruppe.

"Landbruget er en god og stor gruppe for os. Vi er tæt på landbruget. Vi har fortrinligt samarbejde med landmændene. Det er en højtskattet gruppe i banken. Vi vil absolut beholde eksponeringen på landbrug," siger Per Munck.

I banken fylder kvægbrug den største del af bankens udlån til landbrug med 6 pct. af de 11,1 pct., mens mink og svin er de næststørste grupper, og særligt svinebøndernes medvind har også betydning for bankens kunder i den driftsgren.

"Svineproducenterne tjener gode penge og heldigvis for det. Der bliver afviklet gæld, mens andre reinvesterer og udvider. De høje priser giver mulighed for at komme på plads. Der hvor du ikke investere, så afvikler de gæld," forklarer Per Munck.

Han tilføjer, at det er afhængigt af alder og ambitioner, hvorvidt der investeres i svinebedrifterne i banken. Men de gode tider får dog ikke bankdirektøren til aktivt at jagte nye kunder inden for svinebrug, omvendt afviser han heller ikke, at banken kan øge antallet af kunder i landbruget.

"Vi har aldrig lukket dørene for nye kunder i landbruget. Vi kigger på, at hvis vi tager nye ind, så vi tager de bedste og dygtigste ind. Vi kigger afbalanceret på de enkelte sager," forklarer bankdirektøren.

Ingen jubelauktion

I kvartalsrapporten nævner banken, at der en positiv udvikling i nedskrivningsbehovet herunder i landbruget. Dog fremhæver banken selv minkavlerne, som en produktionsgren, der er presset på grund af lave skindpriser og dårlige bytteforhold.

Størstedelen af bankens begrænsede antal kunder indenfor mink er meget velkonsoliderede, så der vurderes ikke væsentlig risiko forbundet herved, fremgår det af kvartalsrapporten.

Mink udgør 1,6 pct. af bankens udlån til landbrug.

"Vi har en begrænset eksponering over for mink, men vi har meget stærke producenter, som har været med i krigen i mange år og er konsolideret sådan, at de kan komme hen over krisen," siger Per Munck om den nuværende situation for minkavlerne.

Bankdirektøren erkender dog, at den afsluttede auktion hos Kopenhagen Fur ikke var gunstig for avlerne.

"Selvom ingen havde ventet jubelauktion. så havde man forventet lyspunkter. Der var ingen lyspunkter. Som jeg har hørt det, så havde hverken kinesiske eller italienske indkøbere mulighed for at deltage. Det var en trist auktion. Vi har nogen avlere, som aldrig får problemer, og vi har nogen, som snart igen skal tjene penge. Det er umuligt at tjene penge på disse priser," siger Per Munck.

Han forventer en normalisering af minkbranchen, når landene åbner op igen efter coronakrisen, ligesom han tror på, at markedet kommer tilbage, hvor den gode minkproducent igen kan tjene penge på sine skind.

I Skjern Bank er ikke ambitionen at skære ned på mink, lyder det fra bankdirektøren.

"Hvis folk er dygtige til arbejdet og har en ansvarlig økonomi, så er der plads til dem. Andre institutter har villet sende minkavlerne på porten, men sådan er vi ikke," siger Per Munck.

Han tilføjer, at det er hans forventning, at der vil være avlere, som frivilligt vil afvikle bedrifter med mink, fordi de har svært ved at se, hvornår de igen kan tjene penge på skindene. Men han har dog ingen konkrete eksempler på dette fra sin egen bank.

Skjern Bank måtte se bundlinjen falde fra 34,5 mio. kr. til 17,4 mio. kr. i årets første kvartal. Det er, som for mange af kollegerne i banksektoren, grundet ekstraordinær reservation til potentielle coronarelaterede nedskrivninger. Nedskrivningerne i Skjern er på 25 mio. kr.

Direktør i Vestjysk Bank: Landbruget er et plus

Nordea: Landmænd vil nedbringe gæld med 2 mia. kr

Landbrug var en god forretning for nordjysk bank 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også