Pandemien i USA: Smågrise aborteres og kyllinger gasses

En dominoeffekt af forskellige typer af aflivning i husdyrproduktioner er blevet sat i gang i USA, hvor corona har skabt en krise i forsyningskæden.
Foto: Nicholas Pfosi/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Nicholas Pfosi/Reuters/Ritzau Scanpix

Al Van Beek har 7500 smågrise på vej i sin smågriseproduktion. Men den amerikanske landmand fra Iowa har set sig nødsaget til at få sine medarbejdere til at injicere søerne, så alle smågrise aborteres.

For de største kødkoncerner i landet, hvor blandt svinekød og kyllingekød forarbejdes er blevet midlertidigt lukket ned grundet corona. Det tæller koncerner som Smithfield Foods, Cargill, JBS USA og Tyson Foods. I alt er 20 slagterier og forarbejdningsfabrikker lukket ned siden april.

Amerikansk kødkoncern: "Værdikæden knækker" 

For Kerry og Barb Mergen, der er kyllingeproducenter i Minnesota, har det betydet, at landmandsparret har måttet gase 61.000 høns tidligere denne måned.

Det skriver Reuters.

En tredje landmand Dean Meyer fra Iowa fortæller til mediet, at han er en en del af en gruppe på ni svineproducenter, der har måttet aflive 5 pct. af deres nyfødte grise. Det svarer til omkring 125 smågrise om ugen.

Ifølge Iowas guvernør, Kim Reynolds, bliver 700.000 grise slået ned i hele USA hver uge, da de ikke kan sendes til forarbejdningsfabrikker og slagterier.

Svineproducenter i USA står til at tabe 5 mia. dollar (34,5 mia. kr.) svarende til 37 dollar (255 kr.) per hoved resten af året grundet pandemien ifølge organisationen National Pork Producers Council.

Den amerikanske regerings hjælpepakke på 19 mia. dollar (131 mia. kr.) kommer ikke til at gå til husdyrproduktioner tab af dyr, der skal aflives ifølge American Farm Bureau Federation, der er landets største gruppe for handel i landbruget.

Ifølge Reuters er det amerikanske landbrugsministerium fortsat ved at kigge på hjælpepakken, og hvordan beløbet skal håndteres og fordeles.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også