Antallet af konkurser i minkbranchen stiger fortsat

En tredjedel af danske minkfarme er lukket over de seneste fire år. Desuden stiger antallet af konkurser i branchen fortsat.
Foto: Fabian Bimmer/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Fabian Bimmer/Reuters/Ritzau Scanpix

I de første tre måneder af 2020 er seks minkfarme blevet erklæret konkurs. Dermed er 44 minkfarme gået bankerot siden 2017.

Det viser tal fra Danmarks Statistik og Statstidende ifølge Landbrugsavisen.

Antallet af minkfarme til salg er desuden steget, skriver mediet. Mens der i slutningen af 2017 og 2018 var henholdsvis 12 og 31 minkfarme til salg, er der lige nu 53 farme til salg.

Udviklingen fastslår fortsat den krise minkbranchen befinder sig i på nuværende tidspunkt. Et globalt overudbud af minkskind har nemlig sendt priserne ned i niveauer, hvor det ikke kan betale sig at være minkavler. For omkostningerne per skind er væsentligt højere end de seneste år salg af skind har resulteret i.

Ifølge tal fra Dansk Pelsdyravlerforening er antallet af minkfarme faldet fra 1.600 til knap 1.100 i løbet af de seneste fire år. Det svarer til, at hver tredje minkfarm er blevet lukket, skriver Landbrugsavisen.

Efter priserne begyndte at stige for alvor fra 2009, forsøgte flere avlere at blive forgyldt ved at udvide produktionen.

Prisen for skind toppede i 2013, hvor gennemsnitsprisen for skind i Danmark var 612 kr. per skind og 574 kr. per skind totalt i Kopenhagen Fur. Overudbuddet fik derefter priserne til at falde kraftigt, hvorfor prisniveauet nu er langt lavere, end hvad avlere skal bruge for at tjene penge.

I 2009-2010 var antallet af skind solgt på Kopenhagen Furs auktioner omkring 20 mio. skind. Det er nu det samme niveau, som selskabet forventer at sælge i 2020. I 2019 var tallet dog på 25,4 mio. skind.

Ifølge Kopenhagen Fur skal avlere gerne have mellem 50-100 kr. mere i gennemsnitspris, hvis der skal komme overskud på kontoen. Det estimeres, at 40-45 mio. skind svarer til markedsforbruget.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også