Danmarks største økosvineproducent: "2020 bliver ikke noget godt år"

Økologiske svineproducenter har de seneste år været udfordret af et for stort udbud i markedet, hvilket har resulteret i for lave priser. Og 2020 ser ikke ud til at blive meget bedre for producenterne ifølge Danmarks største økosvineproducent, Bertel Hestbjerg.
Foto: Rune Aarestrup Pedersen/Ritzau Scanpix
Foto: Rune Aarestrup Pedersen/Ritzau Scanpix

Det har før været sjovere at være økologisk svineproducent. Sådan formulerer Bertel Hestbjerg, Danmarks største økosvineproducent, sig om det nuværende marked, der er præget af lave priser grundet et overudbud.

"Priserne er ikke verdensklasse, og vi skal nok have et par kroner mere, før det begynder at blive økonomisk attraktivt igen. Det er dog ikke så galt som tidligere, da mere planteavl er blevet økologisk de seneste par år og skabt større udbud af foder, hvilket har sat sig på foderprisen, som er den langt største omkostning for os producenter," siger Bertel Hestbjerg, der ejer og driver Hestbjerg Økologi samt er medejer af firmaerne Organic Pork, Bovbjerg Økologi og Bovbjerg Genetics.

Noteringen for økogrise ligger for nuværende på 20,30 kr. per kg. Og selv om foderprisen er faldet, så har Bertel Hestbjerg ikke forventninger om, at det nye år bliver lukrativt.

"2020 bliver ikke noget godt år. Jeg tror på, det bliver en lille smule bedre end 2019, og det er primært, fordi vi som nævnt imødeser lavere foderpriser. Vi skal nok ind i 2021, hvor der er en formodning om, at efterspørgslen vil stige, før det vender," siger Bertel Hestbjerg.

Det er krise

I 2018 havde Hestbjerg Økologi en bruttofortjeneste på næsten 15 mio. kr. og et underskud på knap 1,4 mio. kr. 2019 har ikke givet de store ændringer, påpeger Hestbjerg.

"Året har lignet 2018, men har været en spids bedre. Vi har haft fast fokus på at optimere vores omkostninger og forsøgt at hente meget på salgspotentialet. Så jeg tror, det peger på, at vi lige nøjagtigt får sorte tal på bundlinjen," siger Bertel Hestbjerg.

Hestbjerg Økologi havde i 2017 en bruttofortjeneste på næsten 30 mio. kr. og er overskud på knap 9,6 mio. kr. Nedgangen vidner om et vanskeligt marked. Det har også været synligt hos firmaet Organic Pork, der for nyligt meldte ud, at selskabet ville skære ned på antal slagtninger med 10 pct. færre slagtede grise i 2020 sammenlignet med 2019.

Desuden har Danish Crown-datterselskabet Friland også oplevet, at markedet for økologiske svin er vanskeligt i øjeblikket. I udgangen af 2019 leverede firmaet sit regnskab for 2018/19, hvor omsætningen faldt med 5 pct. til 823 mio. kr. mod 867 mio. kr. sidste år. Desuden udbetalte Friland 235 mio. kr. til leverandørerne, hvilket er markant mindre end efter regnskabet i 2017/18, hvor der blev udbetalt 305 mio. kr.

"For tre år siden var markedet for økologisk svineproduktion rigtig godt, men det er lige som med minkbranchen, hvor der efter mange gode år kommer en ny markedssituation. De bedste i branchen tjener stadig penge, har jeg hørt, men det er en krise lige nu, hvor nogle bliver tvunget til at stoppe eller må træffe beslutningen selv. Det har dog historisk set været dårligere, end det er nu," siger Bertel Hestbjerg.

Afrikansk svinepests indflydelse

Afrikansk svinepest har givet konventionelle svineproducenter kronede dage med en notering, der er steget til 13,80 kr. på nuværende tidspunkt. Det har haft en indflydelse på Hestbjergs produktion, men ikke voldsomt.

"Vi har ikke eksport til Kina. Så det er det korte svar for, hvorfor vi ikke har fået den store gevinst. Men det har alligevel en vis indflydelse, da omkring 10-25 pct. af dyret bliver solgt som konventionelle varer til Kina. Vi taler om f.eks. hoved og tæer. Vores total ville have været endnu dårligere, hvis det ikke var for afrikansk svinepest," siger Bertel Hestbjerg.

Han har desuden ikke noget umiddelbart bud på, hvad det vil betyde for markedet, hvis eller når svinepesten spreder sig til Tyskland.

"Det er simpelthen for svært at spå om. Umiddelbart kan jeg ikke tro på, at det vil gøre efterspørgslen bedre for os, men hvor meget det vil blive dårligere, ved jeg ikke," siger Bertel Hestbjerg.

Hestbjerg Økologi omfatter en produktion med 1450 økologiske søer og leverancer af omkring 25.000 slagtegrise samt salg af knap 4.500 nyfravænnede grise.

Lave priser og stort udbud får økologisk svinefirma til at sænke produktionen 

Friland henter ny topchef internt 

Landmand afdrager millioner for at få friheden tilbage 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også