AgriWatch

Landbrug & Fødevarer tror på kortvarige konsekvenser af coronavirus

Coronavirusset kan påvirke dansk landbrugs transport til Kina, men omfanget af konsekvenserne kan være svære at spå om på nuværende tidspunkt, siger cheføkonom i Landbrug & Fødevarer.

Foto: TYRONE SIU/REUTERS / X02605

I takt med coronavirussets udbredelse i Kina og i resten af verden lukker flere og flere lande af for transport til landet, som er den dødelige sygdoms smittekilde.

Senest har flyselskaberne SAS og British Airways indstillet flyvningen til Kina, og de kinesiske myndigheder har delvist lukket for skibstrafikken fra millionbyen Wuhan, hvor coronavirusset brød ud.

I Landbrug & Fødevarer følger man situationen. Ifølge Frank Øland, som er cheføkonom i Landbrug & Fødevarer, er man på et stadie, hvor man ikke kender omfanget af konsekvenserne for den danske landbrug- og fødevareeksport til Kina.

"Selvfølgelig vil der være en effekt, hvis fx kinesiske havne lukker delvist ned. Hvis det her kommer til at vare længere tid, vil det vokse i skala og så vil det have en effekt på dansk fødevareeksport. Men igen er det her forhåbentligt en periode, som skal tælles i uger," siger Frank Øland til AgriWatch.

Hvis man får kontrol over virusset, bliver påvirkningen af handlen kortvarig, siger han.

"Det er vores forhåbning, at det her bliver en ganske kort periode. Det kan være, at man kommer til at se det i eksporten i februar, men derefter er vi forhåbentlig tilbage i marts," siger Frank Øland.

Globale konsekvenser

Frank Øland gentager usikkerheden i, hvilke konsekvenser coronavirusset kan få for det kinesiske eksportmarked og den globale økonomi.

I forhold til de makroøkonomiske konsekvenser, hvor sygdommen har rystet aktiemarkederne over den seneste uge, kan sygdommen blive en faktor i første kvartal af 2020.

"Det er vigtigt at have for øje, at en eventuel vækstnedgang vil være kortvarig. Det vil kunne ses i første kvartal og så vil

 vi være tilbage på vækstsporet. Det er min forventning," siger Frank Øland og fortsætter:

"Nervøsitet kan blive en faktor for, at der udløses en større korrektion på de globale aktiemarkeder og skabe en midlertidig vækstnedgang i den globale økonomi."

Næsten 8.000 mennesker er blevet smittet af virusset i mindst 18 lande, og sygdommen har over 170 dødsfald på samvittigheden indtil videre.

FN's verdenssundhedsorganisation WHO har erklæret virusset som en "folkesundshedsmæssig nødsituation af international bekymring".

Efter brexit: Europa-Parlamentet bliver mere fragmenteret

Bankdirektør: Danmark risikerer at miste førerposition som fødevareproducent

Smågriseproducenter scorede kassen i 2019 

Mere fra AgriWatch

Gartner forventer bedre tilstande til foråret

Fynske Alfred Pedersen & Søn forventer, at de 30 afskedigede medarbejdere og mere normale el- og gaspriser vender tilbage til foråret. Prisen på tomater vil dog stige: "Detailhandlen virker mere nervøs, end vi gør," siger direktøren.

Når hun savner forandring i verden, skaber hun den selv

Portræt: Marie-Louise Boisen Lendal er træt af unge, der brokker sig over klimakrisen, men som ikke tager handling. Selv stiftede hun tænketanken Frej, da hun mente, den manglede. Under sin barsel har hun startet en mødregruppe med fokus på karriere frem for babystrik.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch