Bankdirektør: Danmark risikerer at miste førerposition som fødevareproducent

Det er gode tider for svineproducenterne, der i høj grad får høvlet af på den dyre bankgæld. Men branchen skal være forstig med et snævert fokus, mener bankdirektør-
Foto: Carsten Andreasen/ERH
Foto: Carsten Andreasen/ERH

En analyse fra landbrugets rådgivningscenter, Seges, peger på, at svineproducenterne i 2019 og 2020 ventes at kunne reducere den dyre bankgæld med hele 63 pct. til 5 mia. kr.

Det skriver Finans.

Ifølge Claus E. Petersen, der er adm. direktør i Den Jyske Sparekasse, skal svineproducenterne dog også have øje for investeringer.

"Især slagtesvineproducenterne har et kæmpe investeringsefterslæb. Der er stort set ikke investeret i sektoren i 10 år, og der er en risiko for, at produktionsapparatet bliver så nedslidt, at det ikke længere kan opdateres. Det kan medføre, at Danmark mister sin internationale førerposition som fødevareproducent," siger Claus E. Petersen, som også er formand for Lokale Pengeinstitutter, til Finans.

Kommentaren kommer i kølvandt på en ny regnskabsgennemgang, som rådgivningsvirksomhederne Velas, Sagro, LandboSyd og LandboNord har foretaget på baggrund af mere end 400 landbrugsregnskaber.

Ifølge analysen endte året for den gennemsnitlige producent med salg af grise under 30 kilo med et resultat på 4,3 mio. kr. efter finansiering, mens gennemsnitligte resultat for slagtesvinsproducenter endte på 2,4 mio. kr. i 2019 mod et underskud på 306.000 kr. året forinden.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også