Investeringsfond med 134 mio. øjner potentiale i dansk kraftcenter

Investeringsfonden Rockstart Agrifood har rykket sit hovedkontor til Danmark. Firmaet har rejst over 134 mio. kr., der skal bruges på startups inden for fødevarer og landbrug. Selv om fonden ikke kun investerer i danske virksomheder, så er Danmark et kraftcenter for virksomheden. 
Medejer i Rockstart Agrifood Mark Durno (tv) og medstifter og adm. direktør i Rockstart, Rune Theill (th) | Foto: PR-foto Rockstart Agrifood
Medejer i Rockstart Agrifood Mark Durno (tv) og medstifter og adm. direktør i Rockstart, Rune Theill (th) | Foto: PR-foto Rockstart Agrifood

Når der skal brødfødes over 9 milliarder mennesker i 2050, kræver det, at startups inden for fødevarer og landbrug bryder med traditionel tankegang og nytænker brancherne. Det vurderer den hollandske investeringsfond Rockstart Agrifood, der har rykket sit hovedkontor til København i jagten på spirende virksomheder.

"Danmark har en enorm arv inden for både landbrug og gastronomi og er kendt for sin kvalitet og effektivitet. Vi har set, hvordan nordiske lande baner vejen for at udfordre og udvide tankegangen om, hvad kvalitet er. Derfor vil vi have en position i nordens kraftcenter for fødevarer og landbrug, hvilket er Danmark," siger medejer i Rockstart Agrifood Mark Durno til AgriWatch.

Rockstart Agrifood har rejst 18 mio. euro, hvilket svarer til mere end 134 mio. kr., til at investere i startups inden for fødevarer og landbrug. 10 virksomheder er udvalgt fra blandt andet Indien, Italien, Finland og Sverige og fire af de 10 er fra Danmark – heriblandt jordanalysefirmaet Nordetect.

Dansk-indisk startup vil "overtage verdensherredømmet" med jordens blodprøve 

Blandt investorerne i fonden er blandt andet Vækstfonden og De Hoge Denne Capital samt en række private investorer fra Danmark, Holland, Storbritannien, Tyskland, Schweiz og Belgien. Fondens ambition er at skabe en portefølje af 50 virksomheder inden for fem år.

"Vi vil have fat i de virksomheder, der kan komme til at stå for en disruption i landbrugs- og fødevarebrancherne lige som f.eks. Airbnb har gjort det i hotelbranchen. Vi leder efter firmaer fra hele verden, men hvis jeg skulle påpege noget, der er specielt ved danske virksomheder, så er det deres attitude og villighed som entreprenører til at skalere hurtigt og komme uden for landets grænser," siger Mark Durno.

Interessen øges

Mark Durno ønsker ikke at fortælle, hvor meget Rockstart Agrifood har tænkt sig at rejse for de kommende fonde. Han påpeger dog, at flere investorer er begyndt at få øjnene op for startups inden for landbrug og fødevarer.

"Vi mener, at flere og flere begynder at kigge mod fødevare- og landbrugsindustrien, da der skal en disruption til, hvis vi skal løse de udfordringer, vi står overfor i forhold til klima og mad," siger Mark Durno.

Durno påpeger, at hans holdninger er præget af, at han selv har en baggrund inden for landbruget og er medejer af Rockstart Agrifood. Alligevel er han sikker på, at fondens vurdering, af at der er et stort potentiale for disruption, er korrekt.

"Alle mennesker har brug for mad – mad de har tillid til. Så jeg kan ikke understrege nok, hvor stort potentialet er, og hvor spændende det bliver med former for nye opfindelser og innovationer. Uden at sætte konkrete tal på, bliver den næste fond, vi rejser større end den nuværende," siger Mark Durno.

Rockstart blev etableret i 2011 og har investeret i mere end 200 startups inden for teknologi, energi, sundhed, fødevarer og landbrug. Selskabet har samlet set rejst over 89 mio. euro blandt andet med de 18 mio. euro i fonden Rockstart Agrifood. Firmaet har 35 ansatte.

Novo Nordisk Fonden har kastet 700 millioner efter forskning i fødevarer og landbrug  

Digitalt fodersystem skal sætte startup-firma på verdenskortet 

Commoditrader jagter østeuropæiske markeder 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også