Merrild i brev til minister: To forslag kan rette op på alvorlige regnefejl

Et rentefrit lån til alle, der får færre støttemidler end først antaget, kan være en af løsningerne i den omstridte betalingsrettighedssag. Det mener Landbrug & Fødevarers formand.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

En regnefejl i Landbrugsstyrelsen betyder, at flere tusinde landmænd får udbetalt færre penge i landbrugsstøtte, end de havde budgetteret med.

Sagen har fået Landbrug & Fødevarer op ad stolen, og fredag sendte lobbyorganisationens formand, Martin Merrild, et brev til fødevareminister Mogens Jensen (S). Her skriver han, at de ramte landmænd står i en meget alvorlig situation, hvor de helt uventet mangler likviditet.

Af brevet fremgår det, at Mogens Jensen har givet lovning på, at der ikke er landmænd, som skal tilbagebetale støttemidler.

"Jeg vil gerne gentage vores anerkendelse af, at det er sikret, at der ikke er landmænd, der skal tilbagebetale støtte for perioden 2015-2019. Men det ændrer ikke ved, at der er tale om en meget alvorlig situation for de 7.600 landmænd, der i år med meget kort varsel vil få udbetalt mindre landbrugsstøtte end forventet – og hvor nogle bliver endog meget hårdt ramt," skriver Merrild.

Han kommer derfor med to forslag, der ifølge ham kan afbøde problemet.

For det første foreslår han, at der bliver mulighed for et rentefrit lån til alle, der får reduceret deres støtteudbetaling i 2019, svarende til støttereduktionen. Lånet skal ifølge forslaget betales tilbage over en femårig periode.

For det andet foreslår han, at den koblede støtte til slagtekalveproduktionen, den såkaldte slagtepræmie, årligt øges med 77 mio. kr. i 2020 og 2021. Det skal ifølge Merrild sikre, at den pressede slagtekalveproduktion fortsat bliver i Danmark.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også