AgriWatch

Regnefejl frustrerer LF-formand

Landbrugsstyrelsen skal genberegne betalingsrettighederne. Det betyder, at nogle landmænd får færre støttekroner.

Foto: Pedersen Mikkel Berg/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix

En regnefejl hos Landbrugsstyrelsen har gjort formand i Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, frustreret på landmændenes vegne, fortæller han til Landbrugsavisen.

Det er EU-kommissionen, der har gjort styrelsen opmærksom på, at landbrugernes betalingsrettigheder har været beregnet forkert, hvilket betyder, at nogle landmænd har fået udbetalt for meget støtte i 2015-2018, mens andre har fået for lidt. Det fortæller konstitueret enhedschef i Landbrugsstyrelsen Jesper Loldrup i en pressemeddelelse.

Fejlen har den konsekvens, at nogle landmænd vil få udbetalt mindre i støtte, fordi Landbrugsstyrelsen er i gang med at genberegne værdierne. Fire ud af fem landmænd vil ifølge styrelsen få mere i støtte, mens en femtedel vil få færre penge i budgettet, end de havde regnet med.

Og det er dem, formanden har sit fokus på, da de ifølge ham kan blive hårdt ramt. Merrild mener derfor ikke, at det alene er en god nyhed, der kom fra Landbrugsstyrelsen fredag.

"Derfor er det stadigvæk noget rod, at der er regnet forkert, og at en del landmænd får udbetalt færre penge lige om lidt", siger han til mediet og henviser til, at de landmænd, der nu kan se frem til en lavere støtte, i god tro har lagt budget for det kommende år.

Derfor er det med alt for kort varsel ifølge Martin Merrild, at ændringerne kommer.

Danmark har over årene nedskrevet værdien på betalingsrettigheder i takt med et faldene EU-budget.

"Danmarks beregning af betalingsrettighedernes værdi er sket ved at nedsætte værdien af samtlige betalingsrettigheder. Ifølge EU-Kommissionen skulle det imidlertid udelukkende have været betalingsrettigheder med værdi over gennemsnittet, som skulle have båret faldet i støttemidlerne. Det betyder, at betalingsrettigheder med værdi over gennemsnittet i perioden skulle have været reduceret mere, mens betalingsrettigheder med værdi under gennemsnittet skulle friholdes fra budgetreduktionen og dermed skulle stige," skriver Landbrugsstyrelsen i pressemeddelelsen.

Formanden for Landbrug & Fødevarer vurderer over for Landbrugsavisen, at det især er kvægbrug, der risikerer at blive ramt.

Det er endnu uvist, hvor mange penge pr. hektar som landbrugere skal tilbagebetale.

Landbrugets store frygt: Grøn udvikling må ikke føre til erhvervets afvikling

Landbrug & Fødevarer vil have grøn-milliard til jordfordeling 

L&F-direktør roser statsministerens åbningstale  

Mere fra AgriWatch

L&F i svar til DLG: Det, I beder om, findes ikke

Interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer kan ikke umiddelbart imødekomme DLG’s ønske om et ændret medlemskab. Det, som grovvarekoncernen har ønsket, er ikke på hylderne, lyder det. Dermed skal der træffes et valg inden nytår.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch