AgriWatch

Regeringens renteforslag på arv får kritik

Mange landbrug og maskinstationer står over for et generationsskifte. Det kan blive dyrt i renter for familievirksomheder med regeringens nuværende udspil. Dansk Industri vil tage en diskussion med regeringen om renteniveauet.

Kent Damsgaard, direktør i Dansk Industri. | Foto: Foto: Sif Meincke/Dansk Industri

Regeringens forslag om at lade arvinger betale afgift over 30 år mod 15 år i dag kommer med en rente på 3 pct. om året.

Det renteniveau får kritik fra De Radikale og Dansk Industri, som i det hele taget er meget skeptiske over for udsigten til en forhøjet arveafgift.

Det skriver Børsen.

"Vi mener ikke, at renten skal være 3 pct. om året. Det virker meget højt i det nuværende renteregime, og det kommer til at ramme nogle virksomheder ganske hårdt. Så vi vil gerne drøfte med regeringen, om renteniveauet er det rigtige," siger Kent Damsgaard, direktør i Dansk Industri, til avisen.

Næsten hvert andet landbrug skal have nye ejere inden 2030

Mange danske landbrug står over for et ejerskifte frem mod 2030. Det skrev AgriWatch tidligere med udgangspunkt i en ny analyse fra Seges.

"Vi forventer en omsætning af heltidslandbrug på godt 4.000 i løbet af de kommende ti år. Det svarer i antal til knap halvdelen af de 9.500 heltidslandbrug," sagde Klaus Kaiser, erhvervsøkonomiskchef hos Seges, til AgriWatch.

Det er dog ikke kun alderen, der spiller en rolle, når det fremtidige ejerskiftebehov bliver vurderet i analysen. Her spiller økonomi, frivillige salg og natur, miljø- og klimareguleringer også ind.

De forskellige forhold betyder, at der frem mod 2030 samlet vil være behov for at få omsat 3.500-4.000 heltidsbedrifter.

Også hos mange af landets maskinforhandlere er der udsigt til, at en del ejere inden for en kortere årrække vil trække sig tilbage for at nyde deres otium.

"Godt hvert tredje medlem er over 60 år i ejerkredsene, så vi er begyndt at se nogle generationsskifter, og min vurdering er, at det vil tage til markant til i de næste fem til ti år," sagde direktør for Dansk Maskinhandlerforening Klaus Nissen, til AgriWatch i september.

Nyt forslag om arveafgift møder kritik fra L&F

Generationsskifte-bølge rammer landbrugssektoren

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch