Nyt forslag om arveafgift møder kritik fra L&F

Ideen om at forlænge betalingen af arveafgift fra 15 til 30 år vil ikke få en stor effekt ifølge Landbrug & Fødevarer.
Foto: Philip Davali//
Foto: Philip Davali//

Landbrug & Fødevarer er ikke stor tilhænger af erhvervsminister Simon Kollerups forslag om at lade arvingerne betale afgiften over 30 år mod 15 år i dag, som han fortalte om til Børsen tirsdag.

Det skriver Effektivt Landbrug.

"Ham, der står i en generationsskiftesituation, har p. t. ikke nogen sikkerhed for at kunne bruge henstandsordningen. Så det er selvfølgelig fint, hvis regeringen vil ændre det til et retskrav. Men om den nye henstandsordning bliver en succes eller ej vil i høj grad afhænge af, hvilken rente staten vil tage på den arveskat, der skal betales over 30 år," argumenterer Morten Holm Østergaard, erhvervspolitisk chef i L&F, blandt andet.

Landbrug & Fødevarer ser helt, at arveafgiften bliver helt fjernet.

Næsten hvert andet landbrug skal have nye ejere inden 2030

De danske landmænd har en gennemsnitsalder på 56,4 år, hvilket øger ejerskiftebehovet markant frem mod 2030. Det skrev AgriWatch tidligere med udgangspunkt i en ny analyse fra Seges.

"Vi forventer en omsætning af heltidslandbrug på godt 4.000 i løbet af de kommende ti år. Det svarer i antal til knap halvdelen af de 9.500 heltidslandbrug," sagde Klaus Kaiser, erhvervsøkonomiskchef hos Seges.

Det er dog ikke kun alderen, der spiller en rolle, når det fremtidige ejerskiftebehov bliver vurderet i analysen. Her spiller økonomi, frivillige salg og natur, miljø- og klimareguleringer også ind.

De forskellige forhold betyder, at der frem mod 2030 samlet vil være behov for at få omsat 3.500-4.000 heltidsbedrifter.

Minister inviterer til dialog om arveafgift

Generationsskifte-bølge rammer landbrugssektoren

Skat mærker stor stigning i antallet af generationsskifter

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også