Verdens hvedeproduktion er truet af klimaændringer

Selv hvis klodens  temperatur "kun" stiger med to grader bliver arealer med hvededyrkning hårdt påvirket, lyder det i nyt studie. Det sætter den globale fødevareforsyning under pres.
Foto: Jens Dresling/Politiken/Ritzau Scanpix
Foto: Jens Dresling/Politiken/Ritzau Scanpix

Den globale hvedeproduktion kommer under hårdt pres på grund af klimaforandringer.

Det fastslår et nyt internationalt forskningsstudie, som professor i agroøkologi ved Aarhus Universitet Jørgen E. Olesen har deltaget i.

Det skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

Forskernes opgørelser viser, at hvor det i dag kun er ca. 15 pct. af det dyrkede hvedeareal, der påvirkes af alvorlig tørke, så vil op til 30 pct. blive påvirket i fremtiden, selvom gennemsnitstemperaturen "kun" stiger to grader, som er forudsat i Parisaftalen fra 2015.

"Vi undgår ikke, at vandbegrænsninger vil blive meget alvorlige for hvede. Ikke en gang i en verden, der 'kun' er to grader varmere. Og heller ikke hvis vi bekæmper klimaændringer igennem f.eks. de tiltag, der er en del af Parisaftalen. Vi skal derfor under alle omstændigheder i gang med at tilpasse verdens fødevareproduktion til øget tørke og vandmangel," siger Jørgen E. Olesen i meddelelsen.

Ifølge studiet, der netop er offentliggjort i tidsskriftet Science Advances, kommer tørkepåvirkningen til at ramme en lang række af klodens førende hvedeproducerende områder ekstra hårdt, herunder USA, Australien og Europa.

Hvede er den mest dyrkede afgrøde i verden, og den indgår som basisfødevare i stort set alle kulturer. Den dyrkes også på alle kontinenter på nær Antarktis. I følge FAO (Food and Agriculture Organization under FN) står hvede for ca. 20 pct. af de kalorier mennesker indtager på verdensplan, det er mere end ris og majs til sammen. Efterspørgslen efter hvede stiger derfor i takt med, at klodens befolkningstal vokser.

DLG-direktør: Vigtigt at være først med klimamærket foder

Topdanmark om ny afgrødeforsikring: "Vi skal lære, om vi har ramt for højt eller lavt"

Rapport forudser klimaødelæggelser af landbrug i Sydeuropa

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også