DLG-direktør: Vigtigt at være først med klimamærket foder

Andelsselskabet DLG kan nu klimadeklarere sine foderblandinger, og det er vigtigt for at sætte en retning for branchen som helhed. Det vurderer koncerndirektør, der kalder det første skridt på en lang rejse.
Jesper Pagh, koncerndirektør for Husdyrernæring i DLG. | Foto: PR-foto DLG
Jesper Pagh, koncerndirektør for Husdyrernæring i DLG. | Foto: PR-foto DLG

Armene er over hovedet hos DLG, der som det første grovvareselskab i Europa nu kan klimadeklarere sine foderblandinger efter internationale retningslinjer fra GFLI.

Det fortæller Jepser Pagh, koncerndirektør for Husdyrernæring i DLG, der oplyser, at udmeldingen er et resultat af flere års benarbejde.

"Det er noget, vi har arbejdet med i knap tre år i Fefac (international brancheorganisation for foderstofvirksomheder, red.) for at finde en fællesmodel, der gør det så ensartet som muligt på tværs af grænser, lande og virksomheder," siger han til AgriWatch.

Jesper Pagh fortæller, at DLG bruger de internationale data fra Fefac, hvor over 1000 forskellige råvarer er en del af databasen. De bliver kombineret med den danske andelskoncerns egne beregninger.

"De enkelte råvarer er værdiansat i databasen, men der er et stort stykke benarbejde derfra til at kunne bruge tallene. Et er, at man har en værdi for eksempelvis ukrainsk solsikkeskrå, men der er jo også en CO2-belastning ved at få det til Danmark. Der er forskel på, om man transporterer med tog, lastbil, skibe osv. Det har vi lavet grundige beregninger på, for det kan man ikke lave en branchestandard for, da det jo er individuelt, hvordan man transporterer."

DLG har samtidig også indregnet, hvilken type energi og hvor meget, der bliver brugt på foderfabrikkerne. Også det indgår i den samlede beregning, der bliver deklareret på blandingsniveau.

En lang rejse

Med den nye udmelding har DLG taget kompasset i hånden og sat kursen mod en grønnere fremtid, mener Jesper Pagh og understreger, at der er lang vej endnu.

"Det er første skridt på en lang rejse. Vi kommer til at kunne være endnu mere specifikke, end vi kan nu. De vurderinger, vi bruger nu ved eksempelvis dansk hvede, er en gennemsnitlig værdi for dansk hvede. På et tidspunkt kan vi forhåbentlig komme ned på sortsniveau og på enkelte markniveau, for at se hvad CO2-aftrykket er," siger Jesper Pagh.

Han vurderer, at det nye initiativ er afgørende for landmændenes fremtid.

"Det skal give landmændene et grundlag for at lave en seriøs vurdering af, hvad det samlede klimaaftryk er ved at producere et kilo dansk mælk i forhold til et kilo tysk mælk. Foder betyder rigtig meget for klimaaftrykket, og foderudnyttelsen betyder absolut mindst lige så meget."

Vigtigt at være først

Hvor vigtigt er det at være først?

"Jeg tror, det er ret vigtigt. Hvis vi ikke sætter en retning, risikerer vi, at der opstår mange systemer, som er mindre seriøse i tilgangen. Det er meget vigtigt, at det her er seriøst og transparent, så der ikke opstår mistro, når forbrugeren vil træffe et klimarigtigt valg ved køledisken."

Bliver det dyrere at købe det foder, der er mindre klimabelastende?

"Det kan man ikke sige. Der er ikke nødvendigvis nogen sammenhæng, men det er klart, at man skal kigge på produktiviteten. Nogle af de proteinråvarer, vi importerer, er ekstremt effektive udnyttelsesmæssigt, men de er relativt klimabelastende sammenlignet med alternativerne," siger Jesper Pagh og tilføjer: 

"Det skal ses i en større sammenhæng. Jeg kunne godt lave en klimavenlig blanding, men hvor dyrene så skal bruge det dobbelte foder for at få et kilo tilvækst. Så bliver nettoresultatet, at det ikke er klimavenligt. Derfor skal det ses som et ekstra parameter, når landmanden skal lave sin foderstrategi."

Grovvareselskab kan nu klimadeklarere foderblandinger

Topchef efter opkøb: Vi skal ind på nye forretningsområder

DLG går ind i tang-projekt

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også