AgriWatch

Otte landmænd køber gård i fællesskab

I Irland samarbejder otte landmænd om at drive en farm, hvor de sammen ejer 430 køer.

Foto: Torkil Adsersen/Ritzau Scanpix

For to år siden valgte en gruppe irske landmænd at ekspandere ved at leje en farm i fællesskab, skriver Landbrugsavisen.

Beslutningen blev truffet, efter at det længe i en erfagruppe var blevet debatteret, hvordan en bedrifts produktion kunne udvides, hvis ikke beliggenheden tillader det.

Sammen investerede otte landmænd i en bedrift med 166 hektar, som blev omdannet fra at kødkvæg til mælkeproduktion. Foruden køer har landmændene samlet investeret 11 mio. kr. i bedriften.

Med den aktuelle mælkepriser fra mejeriet Aurivo har de otte landmænd et overskud på 30 øre pr. liter mælk.

På sigt er målet at få 37-45 øre i overskud pr. liter mælk, hvilket forventes at blive indfriet, når bedriften er helt oppe at køre.

Lejekontrakten af bedriften blev skrevet under i 2018, og til dagligt drives den af en driftsleder, en fuldtidsansat samt tre medhjælpere deltid. De otte landmænd har dannet en bestyrelse. Her står formand og næstformand for den daglige kontakt med bedriften.

Topchef for gødningsspredere: Briterne vil stadig have brug for os

Prisen på mælk er steget 33 pct. på fem år

Nordjysk landbrug fravælger at eje markudstyr 

Mere fra AgriWatch

Gartner forventer bedre tilstande til foråret

Fynske Alfred Pedersen & Søn forventer, at de 30 afskedigede medarbejdere og mere normale el- og gaspriser vender tilbage til foråret. Prisen på tomater vil dog stige: "Detailhandlen virker mere nervøs, end vi gør," siger direktøren.

Når hun savner forandring i verden, skaber hun den selv

Portræt: Marie-Louise Boisen Lendal er træt af unge, der brokker sig over klimakrisen, men som ikke tager handling. Selv stiftede hun tænketanken Frej, da hun mente, den manglede. Under sin barsel har hun startet en mødregruppe med fokus på karriere frem for babystrik.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch