Forskere: Det kan vi gøre for at begrænse udledningen af metan

"Der er flere lavt hængende frugter, når det kommer til at begrænse kilderne til metan," siger klimaforsker. En af dem er at begrænse oksekødsproduktionen.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
AF VIDENSKAB.DK FORMIDLET AF RITZAU

Der er oplagte ting, vi kan gøre for at begrænse udledningen af metan i atmosfæren. Det fortæller amerikanske forskere, der for nylig har publiceret en statusartikel i det videnskabelige tidsskrift PNAS ifølge Videnskab.dk.

"Der er flere lavthængende frugter, når det kommer til at begrænse kilderne til metan, for en stor del af udledningen antages at komme fra et lille antal kilder, såkaldte ‘superudledere’," skriver den amerikanske forsker Alexander J. Turner fra University of California, Berkeley, i en mail til Videnskab.dk.

I løbet af det seneste årti er Jordens udledning af metan (CH4) steget støt, efter at den lå på et stabilt niveau i starten af 00’erne.

Prøv AgriWatch gratis i tre uger!

Det er alvorligt, for på kort sigt er metangas en mere potent drivhusgas end CO2:

I løbet af 20 år er den opvarmende effekt af en given mængde metangas 84 gange så høj som den samme mængde CO2, skrev Videnskab.dk for nylig i en artikel.

Forskerne er ikke helt sikre på, præcis hvorfor Jordens metanudledningen stiger, men de er ret overbeviste om, at der sker en slags vekselvirkning, hvor den globale opvarmning bidrager til den øgede metanudledning og omvendt.

Alexander J. Turner og kolleger fra University of California publicerede for nyligt en statusartikel med mulige forklaringer.

Udover en stigende kvægproduktion på globalt plan nævner forskerne følgende mulige årsager til den stigende mængde metan i atmosfæren:

1. I takt med at klimaet forandrer sig, og temperaturen stiger, udleder sumpområder i troperne mere og mere metan.

2. Metan fra naturgas slipper ud i atmosfæren, hvis naturgassen ikke forbrændes fuldstændigt, eller hvis der er utætheder i gasledninger.

3. Noget tyder på, at den naturlige proces, der fjerner metan fra atmosfæren, kan blive mindre effektiv, i takt med at balancen i atmosfærens drivhusgasser forskubbes.

4. Når den arktiske is smelter, bliver der frigivet metan fra de planter, der ligger nedenunder.

Global opvarmning medfører, at mere og mere metan bliver udledt fra vådområder, Arktis og den sibiriske tundra. Det er en ond cirkel, for udledt metan bidrager til yderligere opvarmning af Jorden.

De naturlige kilder er svære at gøre noget ved.

Men der er andre lavthængende frugter, når det kommer til at begrænse atmosfærens metanindhold, siger de forskere, Videnskab.dk har talt med:

• Metan siver ud fra læk i naturgasledninger. Find lækkene og få dem stoppet, anbefaler forskerne.

• Begræns oksekødsproduktionen: Kvæg og andre drøvtyggende dyr danner metangas i tarmene og bidrager betydeligt til den samlede metanudledning fra Jorden.

• Lad være med at opdyrke mere jord: Jord optager metan - men opdyrket jord optager mindre end uberørt jord.

Rapport forudser klimaødelæggelser af landbrug i Sydeuropa

Landbruget kan blive grønnere uden at sænke blusset

Landbruget betalte for rapport, som nedtonede oksekøds klimabelastning 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også