Minkvirksomheder laver omfattende fyringsrunder og går på vågeblus

Minkbranchens svanesang medfører nu adskillige afskedigelser i følgeindustrien, hvor flere virksomheder skal genopfinde sig selv.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Beslutningen om at aflive samtlige danske mink har været som et stikke en nål i en ballon for følgeindustrien.

En af branchens største virksomheder er Jasopels, der producerer pelsningsmaskiner. Her er 15 af 20 medarbejdere i Danmark nu blevet afskediget, fortæller Casper Spanner, adm. direktør i Jasopels.

"Vi kan ikke fortsætte inden for minkbranchen, så vi skal finde på noget andet," siger han og fortæller, at virksomheden ind til nu kun har solgt produkter til minkbranchen og dermed skal genopfinde sig selv.

Udmeldingen kommer i forlængelse af, at Hedensted Gruppen tidligere ugen meddelte, at omkring 30 medarbejdere er blevet afskediget og selskabet sat i dvale.

Jasopels-direktør Casper Spanner er også er formand brancheforeningen Det Danske Minkerhverv, der repræsenterer 25 leverandører til minkbranchen. Han fortæller, at alle virksomheder i foreningen er presset til det yderste.

"Det er vanvittigt. Vi er blevet tvangslukket lige som minkavlerne, og alle er målløs over det."

Der pågår stadig forhandlinger på Christiansborg om, hvordan både minkavlere og følgeindustrien skal kompenseres.

80 pct. nedgang

Også selskabet Minkpapir, der sælger plast, papir og maskiner til minkbranchen, er gået i dvale.

"Vi har afskediget en del medarbejdere i vores minkafdeling. Vi afventer med spænding, hvilke pakker der bliver introduceret fra politikerne til at kompensere for nedlunkning af vores erhverv," siger bestyrelsesformand for virksomheden Henrik Thulesen.

Hvor mange har I afskediget?

"Vi bliver en del færre. Jeg vil ikke ind på et antal. Men det er en betydelig del," siger formanden.

Han forventer, at virksomheden til næste år kan se frem til en stor tilbagegang. Kun eksport vil være en mulighed for virksomheden.

"Vi forventer at tabe 80 pct. til næste år. Der har været omsætning i ti måneder i år, og der er omsætning i nedpelsning. Men næste år ser vi ind i en stor nedgang i forhold til i år. Det er et spørgsmål om, hvor stor del af virksomheden vi kan bibeholde med 20 pct. af omsætningen tilbage," siger Henrik Thulesen.

Pelserier har set skriften på væggen

Hos pelseriet Danpels er det helt slut efter den indeværende pelsningssæson.

I modsætning til Minkpapir og Hedensted Gruppen kan pelseriet ikke tilbyde sine ydelser til andre kunder, end de eventuelle minkfarme, som ligger klos op ad pelseriet.

Hvad fremtiden byder på for indehaver Franz Struntze vides ikke endnu.

Han er uddannet smed og landmand og har svært ved at forestille sig at gå ind i andre erhverv end landbruget.

"Jeg har en lille drøm om at lave noget andet sammen med mine faste medarbejdere. Det kommer an på, hvor hurtig vi får at vide, hvordan vi står økonomisk. Jeg er låst, indtil jeg får min økonomiske situation at vide," siger Franz Struntze.

Pelseriet har eksisteret siden 1999.

Også andelsselskabet Kopenhagen Fur, der er ejet af medlemmer af Dansk Pelsdyravlerforening, har besluttet at lukke ned. Det sker gradvist over de kommende par år.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også