Kopenhagen Fur vil udlodde over en milliard til avlerne ved nedlukning

Q&A: Beslutningen om at lukke andelsselskabet Kopenhagen Fur betyder, at selskabet nu vil bruge de sidste leveår på at skrabe værdier sammen, der kan udloddes til ejerne. Her svarer adm. direktør Jesper Lauge på en stribe spørgsmål om beslutningen.
Foto: PR Kopenhagen Fur
Foto: PR Kopenhagen Fur

Aflivningen af samtlige danske mink betyder, at pelsauktionshuset Kopenhagen Fur skal opløses som andelsselskab i løbet af de kommende år.

Ifølge Jesper Lauge, adm. direktør i Kopenhagen Fur, er det en uundgåelig konsekvens.

Hvorfor har I taget beslutningen nu?

"Beslutningen blev truffet sidste onsdag, da vi fik at vide, at vores ejere ikke kan have nogen dyr i 2021. Så gav det lidt sig selv. Man trak hele rygraden ud af virksomheden, og så kan vi ikke stå op. Vi er til for at sælge danske minkskind, og når der ikke er nogen danske skind, så er der ikke nogen virksomhed. Nu skal vi nu ud og realisere aktiverne, så vi kan udlodde ejernes indeståender," siger han og tilføjer:

"Vi er ikke i en proces ude af kontrol. Vi har brugt noget tid med virksomhedens banker på at finde en god ordning, og det er helt på plads. Nu kører vi videre med en stort set uændret drift i 2021, hvor vi forventer at levere et positivt resultat. Det er min klare ambition."

Hvor meget regner I med at kunne udlodde?

"Virksomheden er meget solid, og vi har ca. 1 mia. kr. Vi har selvfølgelig en masse tilgodehavender hos avlere og kunder, som vi skal have tilbage, og så skal vi have solgt aktiverne. Vi håber, vi kan udlodde lidt over 1 mia. kr. om to-tre år."

"Vores virksomhed er gearet til 25 millioner minkskind, og vores produktionsapparat er specialiseret til skind. Vi har investeret massivt i teknologi, robotter, pakkesystemer osv. Alt det er stort set værdiløst nu."

Hvad er det værd?

"Vores bygninger osv. er en god halv milliard værd."

Kan overgå til et aktieselskab

Hvad er mulighederne for alt det udstyr, I har investeret massivt i?

"Det er svært. Vi har omsat 70 pct. af de skind, der er på verdensmarkedet, og derfor har vi teknologi og udstyr, der kræver en vis skala. Det er ikke et lille apparat, man bare lige smækker op."

Hvad skal der ske med brandet Kopenhagen Fur?

"Det kommer vi til at forfølge nu. Brandet er enormt stort i både Kina og Rusland. Vi var en af de første danske virksomheder, der for alvor satte foden ned i Kina. Vi begyndte helt tilbage i 1995 at udvikle infrastruktur på vores produkt. Brandet er bygget op gennem 25 år, og det har en kæmpe værdi."

Hvad gør I med det brand?

"Det vil vi forfølge juridisk. Vi kommer til at jagte hver en krone, vi kan skrabe sammen til avlerne. Vi synes simpelthen, de har fået en så unfair behandling i hele forløbet, og vi vil bruge de kommende år på at skrabe så meget sammen til dem, som vi i sidste ende kan udbetale til familierne."

Bliver du på posten, til virksomheden lukker?

"Ja, det gør jeg."

Er det en mulighed, at selskabet kan overgå til et aktieselskab?

"Det vil jeg ikke udelukke, men det er ikke noget, jeg planlægger over natten. Min mission er at skrabe så mange penge sammen til medlemmerne som overhovedet muligt. Men det kan da godt være, at der kommer nogle avlere og får ideen om at omdanne det til et A/S. Så kender de i hvert fald opskriften. Det kan også være, at der er andre, der kan se en mulighed."

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også