AgriWatch

Dansk svineproduktion i Kina har tabt over 400 millioner på to år

Den danske svineproduktion Scandinavian Farms, der ligger i Kina, har haft store økonomiske tab efter sygdom i bedrifterne. Selskabet har dermed fået en negativ egenkapital på over 100 mio. kr., men forventer at få vendt minus til plus i 2022.

Som en del af produktionen Scandinavian Farms Pig Industries' genopbygning blev 32 orner og 668 polte fra firmaet Genesus Genetic i juni fløjet fra engelske farme til Kina. | Foto: PR-foto Scandinavian Farms Invest

De økonomiske tab for den hårdt sygdomsramt besætning i den kinesiske svineproduktion Scandinavian Farms Pig Industries giver yderligere hovedpine for produktionens danske ejerselskab Scandinavian Farms Invest.

Selskabet er delvist ejet af brødrene Ewers' firma Sønderborg Korn, og af virksomhedens regnskab fremgik det, at Scandinavian Farms Invest i 2019 fik et underskud på 197,651 mio. kr. og en egenkapital på -144,185 mio. kr.

Sygdomsramt dansk svineproduktion i Kina runder tab på 300 millioner

Scandinavian Farms Invest's netop offentliggjorte regnskab viser dog, at tabet for 2019 var 302,9 mio. kr. og egenkapitalen går i minus på 124,8 mio. kr. Selskabet har dermed de seneste to år fået underskud på 413,1 mio. kr.

Scandinavian Farms' problemer med sygdomme i besætningen har betydet, at selskabet har måttet slagte hele produktionen og starte forfra efter en fuld sanering.

Af regnskabet fremgår det, at selskabet forventer underskud igen i 2020 - dog betydeligt mindre end underskuddet i 2019, påpeger selskabet. Med genetableringen af produktionen vil firmaet igen levere overskud i de kommende år, skriver firmaet.

"For 2021 forventes igen et positivt resultat. Egenkapitalen forventes reetableret ved egen drift i regnskabsåret 2022," påpeger selskabet i regnskabet.

Koncernen har 383 ansatte. Scandinavian Farms Invest har øget sine gældsforpligtelser med 24 mio. kr. til 613,424 mio. kr.

Selskabet har nedbragt sin kortfristede bankgæld med 204 mio. kr. til 4,4 mio. kr., men øget sine langfristede forpligtelser til ejerkredsen og ledelsen med 229,3 mio. kr. til 390,8 mio. kr. Den langfristede bankgæld er ligeledes forøget med knap 63 mio. kr. til 99,6 mio. kr.

Selskabets balancesum tæller 488,6 mio. kr. i 2019, hvilket var 740,4 mio. kr. i 2018.

AgriWatch forsøger at få en kommentar fra adm. direktør i Scandinavian Farms Invest, Claus Ewers.

Genopbygning i gang

Som en del af produktionen Scandinavian Farms Pig Industries' genopbygning blev 32 orner og 668 polte fra firmaet Genesus Genetic i juni fløjet fra engelske farme til Kina.

Medejer og adm. direktør i driftsselskabet Scandinavian Farms Pig Industries, Jørgen Lindberg, skrev på Linkedin om de indfløjede dyr, som ankom via tre fly til landet.

Efter 45 dage fra ankomst i driftselskabets egen karantænefarm, blev de flyttet til den ene farm, Wutuhe, hvor de er stammen i opbygningen af farmens avlsbesætning.

Avlsdyr flyves ind til grovvarebrødres kinesiske svinefarme 

Sidst på året vil der blive importeret 600 flere avlsdyr til andre farme.

Jørgen Lindberg har tidligere oplyst til AgriWatch, at det forventes, at produktionen i løbet af 2-3 år skal opnå fuld kapacitet på 15.000 søer med en årlig produktion af 60.000 avlsdyr og 360.000 slagtesvin.

Scandinavian Farms Pig Industries ligger i Lianyungang mellem Beijing og Shanghai og blev etableret i 2012.

Ejerne af Scandinavian Farm Invest, som ejer 72 pct. af produktionen, er brødrene Ewers via Sønderborg Korn, Henrik Hougaard via Thoraso, J. B. Møller Holding og Højvangen Private Equity. Resten af driftsselskabet er ejet af IFU, Vækstfonden og Jørgen Lindberg.

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch