New Holland-forhandler efter opkøb: Der foregår et udskillelsesløb

Den fynske maskinforretning Kragmann har mod på flere opkøb efter overtagelsen af Maskinpartner. Samtidig er selskabet også lydhøre for selv at blive overtaget i en konsolideringsfase, fortæller indehaver.
Foto: PR-foto Kragmann
Foto: PR-foto Kragmann

Stilstand er lig med tilbagegang.

Den tankegang abonnerer Jesper Kragmann på, og det er i det lys, at han som ejer af den fynske maskinforretning Kragmann tidligere på måneden købte den nødlidende konkurrent Maskinpartner fra Vejle.

Kragmann køber Maskinpartner i Vejle

"Der foregår et udskillelsesløb i dansk maskinhandel. Jeg tror stadig, stilstand er lig med tilbagegang, så hvis vi ikke gør noget, så kommer det formodentlig til at gå tilbage for os. Vi vil derfor til enhver tid være interesserede i opkøb, hvis prisen er rigtig i forhold til, hvad forretningen kan. Det er dog meget sjældent i vores branche, det kan lade sig gøre," siger Jesper Kragmann, der er adm. direktør og medejer i Kragmann.

Han vil ikke afsløre, hvad overtagelsen af Maskinpartner har kostet.

"Vi har en købmandsmæssig vinkel, og vi mener, at vi køber til den rigtige pris."

Maskinpartner har de seneste år givet underskud, og egenkapitalen udviste efter 2018-regnskabet et minus på 7 mio. kr. Der er dog en række grunde til, at Jesper Kragmann mener, at Maskinpartner kan blive en profitabel forretning under Kragmanns vinger.

"Forretningen har tidligere bestået af meget mere, som med tiden er slanket væk. Omkostningsniveauet er faldet, og i takt med, at vi går ind og overtager den finansielle byrde, så bliver den også mindre for virksomheden. Tilbage er en gruppe meget erfarne mennesker i Vejle, som gør, at vi tror på, at vi kan få en lille, velfungerende salgs- og serviceforretning," siger Jesper Kragmann.

Han hæfter sig samtidig ved, at Kragmann har et stort varelager af nye og brugte maskiner, og han mener, det bliver en fordel for virksomheden at have et større område at udbrede det i. Kragmann og Maskinpartner har desuden produktporteføljer med en række sammenfald. Det gælder blandt andet Kverneland og New Holland.

Vil gøre forretningen så stor som mulig

Netop New Holland har modsat andre producenter som John Deere og Claas valgt at holde fast i en model med en række private forhandlere på det danske marked.

Ifølge Jesper Kragmann er den konstruktion løbende under overvejelse, og han følger nøje med i signalerne, der bliver sendt fra producenten.

"New Holland fortæller, at de vil benytte sig af private forhandlere. Det kan vi så spekulere over, om det er holdbart, når de konkurrerende forhandlere gør det sådan, at importøren ejer udsalgsstedet, og dermed selv kan bestemme, i hvilket led de vil tjene pengene."

Før Semler Agros overtagelse af distributionen af John Deeres landbrugsmaskiner forsøgte John Deere at udrulle 'Dealer of tomorrow', hvor store detailled skulle handle direkte med fabrik og importør blev skåret fra.

Noget tilsvarende kan godt ske for New Holland, vurderer Jesper Kragmann.

"Mit gæt for New Hollands vedkommende er, at det er mindre sandsynligt, at importører går ind i detail. Mere sandsynligt vil være, at de store detailled på sigt overtager importørrollen. Hvis det sker med New Holland, så er vi alt for små, hvis vi ikke gør noget. Jeg vil dog gerne understrege, at jeg ikke har nogen anelse, om det er det, der kommer til at ske."

Hvad tror du, der kommer til at ske?

"Jeg tror fundamentalt på, at det bliver svært at konkurrere, hvis der skal være to led. I en kæde er det svageste led det, der giver sig først. Men jeg tør ikke gætte på, hvad det svageste led er i denne branche. Semler har jo præsenteret gruopvækkende regnskaber med John Deere-produkter (underskud mellem 22 og 30 mio. kr. de seneste tre år, red.), og hos Danish Agro har jeg fornemmelsen af, at det også godt kunne gå noget bedre," lyder det fra Jesper Kragmann og tilføjer:

"Hvis trenden fortsætter, så er det min opgave at gøre Kragmann så stor, stærk og attraktiv som mulig, så vi kommer med i overvejelserne, når og hvis, der skal ændres i landets afsætningskanaler for landbrugsmaskiner."

Hvor meget fylder New Holland i jeres forretning?

"Det fylder ikke så meget, men det er mere og mere, og specielt inden for servicesiden."

Lydhør for overtagelse

Er I lydhøre over for at blive overtaget af andre i en konsolideringsfase?

"Altid. Vi prøver at gøre vores forretning interessant. Det kan være interessant for både en importør, i en fusion eller en overtagelse. Men vi er kun interessante, hvis vi har en vis størrelse."

Kragmann afsluttede sit 2018/19-regnskab med udgangen af september 2019, men der går endnu et par måneder, inden tallene bliver fremlagt for offentligheden.

"Vi kommer med et overskud, men det bliver alt for lille i forhold til, hvad vi plejer. Men det skyldes jo den tørre høst i 2018, som smitter af. Vores bundlinje bliver nok omkring halveret i forhold til året før," siger Jesper Kragmann.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også