AgriWatch

Eksporten af dansk smør er vokset markant

Et prisfald på smørmarkedet har gavnet den danske smørproduktion. Ost fra Danmark er også blevet mere populært i udlandet.

Foto: Thomas Borberg/Politiken/Ritzau Scanpix

Det er fede tider for dansk smørproduktion.

I 2018 voksede eksporten markant, da 52,2 mio. kg. smør blev sendt ud af landet. Sidste år var smøreksporten på 37,2 mio. kg.

Prøv AgriWatch gratis i tre uger!

Tallene fremgår af en ny udgave af Landbrug & Fødevarers "Mejeristatistik", som Dansk Mejeri forening beskriver.

Den store vækst i eksporten af dansk smør skyldes, at høje priser i 2017 blev afløst af et prisfald i løbet af 2018, forklarer Chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer, Niels Ole Nielsen, som står bag "Mejeristatistikken"

"I en periode lå de europæiske smørpriser under priserne på verdensmarkedet, hvilket betød, at smør fra Danmark pludselig var et attraktivt produkt for de internationale indkøbere. Så der blev købt stort ind, for nu at sige det populært," siger han.

Den samlede produktion af smør var i det forgangne år på 74 mio. kg efter de seneste år at have ligget på 55-57 kg. om året.

Også den danske osteproduktion har ifølge statistikken oplevet vækst i 2018. Her steg produktionen fra 446,7 kg i 2017 til 451,6 mio. kg. det efterfølgende år. Eksporten er ligeledes øget fra 382,1 mio. kg til 386,8 kg.

Kineserne er vilde med mælk: Import stiger stadig  

Analyse: Vigtigt spørgsmål for landbruget er under pres i brexitforhandlinger

Stor vækst i salget af brandede produkter får ikke Arla til at ændre målsætning 

Mere fra AgriWatch

Når hun savner forandring i verden, skaber hun den selv

Portræt: Marie-Louise Boisen Lendal er træt af unge, der brokker sig over klimakrisen, men som ikke tager handling. Selv stiftede hun tænketanken Frej, da hun mente, den manglede. Under sin barsel har hun startet en mødregruppe med fokus på karriere frem for babystrik.

Gartner forventer bedre tilstande til foråret

Fynske Alfred Pedersen & Søn forventer, at de 30 afskedigede medarbejdere og mere normale el- og gaspriser vender tilbage til foråret. Prisen på tomater vil dog stige: "Detailhandlen virker mere nervøs, end vi gør," siger direktøren.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch