AgriWatch

Universitet og producenter går sammen om insektprojekt

I et nyt projekt går flere producenter af insekter sammen med Aarhus Universitet for at gøre den alternative proteinkilde til et seriøst alternativ til soja.

Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Foderblandingen hos svin og fjerkræ skal i fremtiden bestå af langt mere insektprotein og være et seriøst alternativ til soja.

Det lyder missionen på for de tre insektproducenter Enorm, Entomass og Insectum, der er gået sammen med Aarhus Universitet om et nyt forskningsprojekt.

Det skriver Landbrugsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Projektet er støttet af Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) under Landbrugsstyrelsen, og parterne skal sammen finde en fodersammensætning, der effektiviserer insektproduktionen og nedbringer insekternes udledning af kvælstof.

GUDP støtter projektet med 3,8 mio. kr., der vil løbe frem til 30. september 2024.

"På baggrund af forsøg med svin og fjerkræ ved vi, at det er muligt at erstatte 10 procent af den soja, der bliver importeret til Danmark. Det kræver en væsentlig skalering af insektproduktionen, og derfor giver det rigtig god mening at blive klogere på, hvordan man laver den mest effektive produktion," siger Jan Værum Nørgaard, projektleder og lektor på Aarhus Universitet, i meddelelsen.

I den seneste måned blev det tilladt at bruge forarbejdet protein fra insekter til svine- og fjerkræfoder.

Beregninger fra Københavns Universitet (KU) anslår, at den danske import af soja og palmeolie medfører emissioner på over 7 millioner tons CO2-ækvivalenter årligt på globalt plan.

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch