Droner og simulatorer skal finde robuste afgrøder til fremtidens klima

Omskifteligt vejr i fremtiden kalder på mere robuste afgrøder. Dem skal en række planteforædlere og Københavns Universitet nu undersøge i nyt projekt.
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Med klimaforandringerne kommer der mere omskifteligt vejr, og det sætter krav til de fremtidige afgrøders robusthed.

Disse robuste afgrøder har en række planteforædlere Danmark, Sverige og Norge og Københavns Universitet sat sig for at finde med højteknologiske redskaber så som droner, kunstig intelligens og klimasimulatorer.

Det skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

"For eksempel kan droner hurtigt spotte de bedste hvede-, byg- eller kartoffelplanter fra luften og sende data videre til planteforædlerens computer. Det er noget mere effektivt end de hidtil anvendte metoder, hvor forædlerne sår en masse forskellige sorter af planter på marken og derefter manuelt bedømmer, hvilke der ser ud til at klare sig godt eller dårligt," siger professor Svend Christensen, der er leder af Institut for Plante- og Miljøvidenskab.

Hos DLF vil man bruge dataen om vejret og plantens præstationer til den fremtidige forædling af afgrøder. Han håber, at teknologierne kan forudsige, hvordan afgrøderne i fremtiden vil blive påvirket af klimaet.

"Vi er allerede bagud i forhold til de klimaforandringer, som vi kan observere nu og her. Derfor er det afgørende, at vi udnytter de teknologier, vi har til rådighed og samarbejder bredt for at kunne udvikle mere robuste afgrøder til fremtidens klima," siger Christian Sig Jensen, leder af biotekafdelingen i DLF.

Projektet er finansieret af NordGen under Nordisk Ministerråd og samarbejdspartnerne med i alt 12 millioner kroner til fase 3.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også