Dansk techstartup vil skaffe over 100 millioner på en sommer

Laser-teknologi, der kan scanne insekter på marker, skal blive en lukrativ fornøjelse for den danske startup Faunaphotonics. Firmaet har siden 2014 rejst omkring 48 mio. kr. til udviklingen af teknologi samt produktion og satser nu på at skaffe over 100 mio. kr. til at skalere op.
Foto: Peter Høyer/Watch Medier
Foto: Peter Høyer/Watch Medier

Et apparat der fyldte et mindre kontorlokale. Sådan så de første prototyper ud af laserscannere til at analysere insekter på marker hos den danske startup Faunaphotonics.

Nu er prototypen dog blevet væsentligt mindre og kan tages under armen og med ud i marken.

Det har kostet firmaet millioner at udvikle teknologien, som Faunaphotonics mener, kan komme til at spare landmænd mange penge og hjælpe med biodiversitet på verdensplan.  

"Vi har siden firmaet blevet stiftet i 2014 rejst omkring 7 mio. dollar (omkring 48 mio. kr.) Pengene er kommet fra private investorer fra forskellige lande og er brugt på at udvikle vores scanner, så vi nu er klar til at producere. Vi vil nu til at skalere op og håber, vi kan rejse 15 mio. dollar (over 100 mio. kr.) til sommer," siger Michael Stanley Pedersen, adm. direktør i Faunaphotonics, til AgriWatch.

Kapital udefra

De mere end 100 mio. kr. der skal rejses til sommer, skal komme fra venture kapitalfonde, fortæller Michael Stanley Pedersen. Det understreger den exitstrategi, firmaet har, hvor de forventer, at selskabet inden for en årrække kan sælges for op mod et milliardbeløb.

Pengene fra den kommende investeringsrunde skal ifølge direktøren bruges på at skalere produktionen op og desuden gå til videreudviklingen af produktet, der for nuværende er stationært, men skal være mobilt i fremtiden.

"Vi kommer til at få et underskud i år, der bliver langt større end sidste år. Det kommer blandt andet grundet investeringer i udvikling af produktet, men også da vi går efter stærke kompetencer blandt vores medarbejdere, hvor vi skal blive op mod 30 ansatte i 2020," siger Michael Stanley Pedersen og tilføjer:

"Hvis vi ikke fik nogen kapital tilført udefra, så ville vi først få overskud i 2023, da det tager tid og penge at komme op i skala. Det ville til den tid være med udgangspunkt i, at vi solgte omkring 3000 enheder."

Produkter klar

I 2020 har Faunaphotonics sine første produkter klar til at komme på markedet.

50 er allerede afsat til partnerskaber i blandt andet USA og Frankrig, hvor interessen for virksomheden har været stor, hvilket blandt andet ses afspejlet i et partnerskab mellem John Deere og Faunaphotonics.

De resterende 50 skal sælges til landmænd og bruges på de danske marker. Produktet er for nuværende fintunet til rapsmarker og især til at analysere data på glimmerbøssen, der kan volde rapsavlere store problemer med høstudbytterne.

Men ifølge Michael Stanley Pedersen kan scanneren indstilles til enhver type afgrøde, hvorfor potentialet er stort, vurderer direktøren.

"Vi har i Danmark integreret scannerens data med Seges' Crop Manager-system. Planen er, at vi kan integrere vores løsning i lignende systemer på andre markeder uden for Danmark. Men da vi er en dansk startup, vil vi gerne være til stede på det danske marked. Men målet er, at i stedet for producere 100, så producerer vi 100.000 på sigt," siger Michael Stanley Pedersen.

En scanner koster 5000 kr. i opstartsgebyr og 9125 kr. om året. Ifølge Faunaphotonics-direktøren skal en landmand have én scanner per 25 hektar, hvis teknologien skal fungere optimalt.

Derfor vil Faunaphotonics gøre scanneren mobil, så produktet bliver mere effektivt.

Michael Stanley Pedersen fortæller, at værdigenereringen er til fordel for landmanden, da en bedre forståelse for, hvornår insekter plager markerne mest, kan mindske risikoen for dårlig høst.

Desuden vurderer direktøren, at landmændene kan spare på sprøjtemidlerne ved hjælp af scanneren.

Seges forventer en femtedel af store producenter bruger nyt digitalt værktøj om få år 

International kapitalfond med stort dansk fokus vil investere 250 mio. i fødevare- og landbrugssektor 

Virksomhed bag digitalt fodersystem med sorte tal på bunden 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår