Otte uger med fastlåst grisepris: Asiatisk tilbageslag får skylden

Mens tyske grisepriser fester i grill-glæderne, ligger Danish Crowns notering fast endnu en uge.
Mens grisepriserne i Europa lige nu har optur som følge af grillsæsonen er der helt anderledes i Asien. | Foto: Finn Frandsen/Politiken/Ritzau Scanpix.
Mens grisepriserne i Europa lige nu har optur som følge af grillsæsonen er der helt anderledes i Asien. | Foto: Finn Frandsen/Politiken/Ritzau Scanpix.

De danske svineproducenter må stå slukørede tilbage med en fastlåst notering, selv om den tyske notering steg tidligere på ugen med hele 35 øre per kilo som direkte følge af det varme vejr og en mængde forbrugere, der har fundet grillen frem til sommer.

De svineproducenter, der leverer til Danish Crown, må i stedet tage ottende uge i streg med en grisepris på 13,80 kroner per kilo.

Tysk svinenotering runder 18 kroner

For selvom Danish Crown også mærker de grillende tyskere og polakker, så gør de asiatiske markeder ondt på slagterikoncernen fra Randers.

”Forbrugerne i særligt Polen og Tyskland tager for sig af grillprodukterne lige nu, og det understøtter efterspørgslen på grise i de to lande på den korte bane. Det betyder også, at vi får bedre priser for vores varer i Europa, men desværre opvejer det kun de fald, vi ser i Asien,” udtaler Mads Stougaard, der er markedsdirektør i Danish Crown i den ugentlige markedsberetning fra selskabet.

Her bemærkes det samtidig, at det pt. er svært at gennemskue, hvad der sker i det kinesiske marked, der er verdens største forbrugerland på kødsiden.

”På den ene side er der noget, der tyder på, at de kinesiske forbrugere ikke bruger helt så mange penge som tidligere. Eksempelvis er mængderne af oksekød, der eksporteres til Kina fra Sydamerika, stærkt nedadgående i øjeblikket, selvom priserne har sat sig en hel del. Omvendt kan dette også skyldes et stort udbud af kinesisk grisekød, som er billigere end oksekød, men ingen kan lige nu komme med et klart svar. Uanset hvad der er årsagen, så betyder det desværre lavere priser på vores varer,” melder Mads Stougaard.

Danish Crown har hele det seneste halve år været kraftigt udfordret på konkurrenceevnen som følge af netop hidtil usete ubalancer i de globale efterspørgsels- og forsyningsmønstre. Med den nylige stigning i det tyske marked, havde flere danske landmænd utvivlsomt set frem til en stigning på noteringen i Danmark også.

De seneste to uger har Tican ligget foran på griseprisen med 20 øre, så den tysk-ejede koncern har rundet de 14 kroner per kilo. Om dette fortsætter i næste uge, offentliggøres torsdag eftermiddag.

Danish Crowns slagtninger er de seneste måneder dykket kraftigt. Tidligere torsdag fik det koncernen til at fremrykke den planlagte lukning af Sæby-slagteriet med yderligere tre uger. 

Få grise til slagt: Danish Crown fremrykker lukning af slagteri

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også